Search
#26 – Höst 2021
Share Tweet Email

#26 – Höst 2021

Kvinnorna på Münchenbryggeriet

“Så råddes synen på kvinnan att hon först och främst hade ansvar för hem och barn. Så när hon går ut i industrin och får arbete om hon är ogift så finns fortfarande den här uppgiften att kvinnors roll i samhället först och främst är att ta hand om barn. En syn som lever kvar […]

Richard Tellström om historiska händelser

Kulturforskaren Richard Tellström om restriktioner, beskattningar, postmoderniteten och vikten av EU-inträdet.

Hur staten fördärvade ölkulturen

De senaste åren har en ölkultur mödosamt återskapats i Sverige. I dag finns cirka 450 ölbryggerier utspridda över landet, en siffra som påminner om bryggeriernas guldålder vid sekelskiftet 1900. Man kan lätt glömma att det bara har gått några decennier sedan staten var på väg att ta över hela bryggeribranschen, och statliga Pripps var en symbol för socialiseringsiver och viljan till förstatligande av näringslivet.

Stockholms ölkrogar åren före ölkulturens pånyttfödelse

Ölkultur på krogen var för mig från början helt sammanknippat med utlandet. Vi var i Tjeckoslovakien och ibland grannländerna på sommaren och där ölade folk. Det verkade trevligt. I Sverige hade jag intryck av att det var dyrt och lite otäckt. Mina föräldrar drack bara lättöl, mellanöl var för mig förknippat med fulla, ouppfostrade ungdomar. […]

De låsta kranarna

Ett system där bankerna säger nej till krögare som vill låna pengar gör att mindre bryggerier låses ute från marknaden när storbryggerierna tar bankernas plats och skriver exklusivitetsavtal som motkrav.

Allt starkare för Gamla Enskede Bryggeri

För 10 år sedan visste Robin Johnander knappt något om öl. Idag driver han ett ekoklassificerat tvåmansbryggeri vars öl finns på tio Systembolag i södra Stockholm. Och historien började med
att han ville vara en bra pappa – och samtidigt kunna dricka god öl varje dag.

Med smak av det naturliga

Stockholm Brewing Co. har hittat hem i Frihamnen där de brygger bättre öl än någonsin. Här låter de också naturen vara med och sätta smak.

Kreativt & fullt av smak

I det gamla garaget för Arkitekturskolans tidigare lokaler på Östermalm hittar man idag ett modernt pubbryggeri som går sin egen väg när det kommer till att brygga öl. Följ med till Omaka där bryggmästare Hedda Spendrup inte låter bryggandet begränsas av ölstilar.

Jens Skrubbe

Ni hittar honom som lättast torsdagkvällar på Pressklubben, Vasagatan. Men vem är mannen under kepsen och hur kom det sig att han fastnade för belgisk öl?