Search
En stad till bredden fylld av ölhistoria
Share Tweet Email

En stad till bredden fylld av ölhistoria

Ledare
2022 01 17    16:02
Redaktion

Om jag minns rätt så var mitt första bryggeribesök i Stockholm när jag tillsammans med min gymnasieklass var i huvudstaden för att besöka statsminister Göran Perssons arbetsplats. Nu var det inte i riksdagen bryggeriet fanns, utan det var när vi hade klarat av den biten och klassen fick fri tid att spendera på stan. Den fria tiden spenderades med att promenera iväg till Skeppsbron för att besöka Tullhus 2, som då agerade inspelningsplats för den TV 3-sända dokusåpan Baren. Här huserade även Jan Stenbecks Gamla Stans bryggeri.

Om jag ska vara helt ärlig var det nog inte ölen som var det som drog mest med det gamla tullhuset intill Saltsjön. Att få vinka in i de live-sändande kamerorna lockade nog mer.

Tio år senare arbetar jag som Art Director på helgbilagan A Perfect Guide som huserade i Räntmästarehuset ett par hundra meter mot Slussen från Tullhus 2, och fröet som en dag ska bli c/o  HOPS börjar gro i huvudet. Detta efter att Wicked Wines dåvarande marknadschef Mattias Grane hör sig för om det finns intresse att göra en kundtidning för deras företag. Jag hade inget mandat att
ta några beslut om det då, men jag tog med mig idén hem och skissade på ett ölmagasin över julledigheten. Jag tänkte för mig själv att om jag skulle göra ett ölmagasin så skulle det inte vara en kundtidning utan en egen titel, fri att skriva om alla världens öl. Det skulle ta ytterligare 18 månader innan c/o HOPS blev verklighet.

Ytterligare åtta år senare sitter jag nu och skriver denna ledare, mittemellan de två förstnämnda platserna vid ett fönsterbord på Zum Franziskaner. Det är hit jag går när jag är sugen på att dricka öl utan att tänka för mycket på vad det är jag dricker utan vill fokusera mer på sällskapet – jag vet ju att det alltid serveras perfektion i glaset här. Sejdeln framför mig är till hälften fylld (ja, den andra hälften är redan i min mage) med självrunnen Pilsnerdricka, och är faktiskt bryggd av samma man som bryggde ölen i Tullhus 2, Peter Orest. Året efter att Stenbeck dog lades Gamla Stans bryggeri ned och Peter Orest flyttade upp till Hälsingland för att starta Helsinge Ångbryggeri tillsammans med sin fru.

På följande 153 sidor hittar ni något av det mest ambitiösa jag skapat i mitt liv. Hoppas ni gillar det och att ni lär er något som ni inte redan visste.

Leave a Reply