Search
Förjäsningsarmén & Högbergs bryggkollektiv
Share Tweet Email

Förjäsningsarmén & Högbergs bryggkollektiv

Encyclopedia
2022 01 17    16:36
Redaktion

Det finns en adress som betytt lite extra för utvecklingen av den moderna ölscenen i Stockholm, framförallt den hembryggande delen. Adressen är Högbergsgatan 85 och här har några av stadens duktigaste bryggare passerat.

Text Johan Holm

År 1991 grundar de tre hembryggarna Håkan Lundgren, Peter ”OPV” Vikström och Svante Ekelin bryggklubben Förjäsningsarmén. Mottot är givetvis ”Håll grytan kokande”.

Ett par år tidigare har de varit med och grundat Svenska hembryggareföreningen efter en ölkväll i en lägenhet i Rågsved söder om Stockholm.

– Det var väldigt  Stockholmsfokuserat på den tiden, alla vi som startade hembryggarföreningen var baserade här. Stockholm är därför viktigt för hela uppkomsten av den situation vi har idag, berättar Svante.

En kort tid efter grundandet av bryggklubben, när det är dags för det första klubbmötet i september samma år, väljs ytterligare två medlemmar in i klubben – Patrick Holmqvist och Johan Schultz.

Medlemmarna ses en gång i månaden och provar ”en enorm variation och mängd av hembryggt öl”. Ofta hade mötena ett speciellt tema, till exempel hade alla bryggt en pale ale en gång för att en annan gång brygga altbier. Det öl som bedömdes vara det bästa skickades som Förjäsningsarméns bidrag till klubbtävlingar anordnade av American Homebrewer’s Association där klubben var registrerad som Fermentation Army.

Klubben anordnade även några egna öppna hembryggningstävlingar, bland annat en på Norra Brunn 1991 med tema Festbier och Doppelbock och en annan på restaurang Limerick 1992 med tema Barley Wine. Båda tävlingarna vanns av Patrick Holmqvist som tog hem vinsten i Barley Wine-tävlingen med sin öl Godzilla som senare släpptes som Nils Oscar Barley Wine.

Samtliga medlemmar bryggde ölen hemma i sina kök, och de kände att det var dags för en gemensam brygglokal.

Det är nu klubben flyttar in i källarlokalen på Högbergsgatan 85 och Högbergs Bryggkollektiv bildas. Detta ska dock inte förväxlas med Förjäsningsarmén, då medlemskap i bryggkollektivet på Högbergsgatan och medlemskap i Förjäsningsarmén inte med nödvändighet var detsamma.

Även om en rostfri kokare på cirka 65 liter och ett rostfritt mäsk- och lakkärl köptes in så fortsatte medlemmarna att till största delen brygga individuellt på hemmaplan. Lokalen användes också för kurser i hembryggning som arrangerades av Svenska Hembryggareföreningen.

I samma veva startar Svante Humlegårdens Ekolager tillsammans med sin fru Eva. Med Håkan skriver Svante boken Ölbryggning – en handbok för hembryggare.

Med tiden brygger ”soldaterna” mer och mer av sin öl på hemmaplan och samtliga av Förjäsningsarméns medlemmar lämnar hembryggarkollektivet på Högbergsgatan under 1994-1995.

Svante fortsätter driva Humlegårdens Ekolager och Patrick blir professionell bryggare på Källefalls Bryggeri som håller på att dra igång sin verksamhet i Tidaholm vid den här tiden.

Ett par år senare ska Patrick återförenas med Håkan och OPV när de tillsammans med ett gäng hembryggare och entreprenörer drar igång  Kungsholmens Kvartersbryggeri.

Bryggeriet startade som en reaktion på de stora bryggeriernas tillsatser och pastörisering, som gav ölen en allt sämre kvalitet. Ambitionen var att ge stockholmarna ett lokalt kvalitetsöl och även att sprida ölkultur i form av kvällsaktiviteter på bryggeriet. Lundgrens Lager och Kungsholmens Kalasöl lanserades och succén var ett faktum. Målet var att redan under 1997 uppnå en årsvolym på 700 000-800 000 liter, vilket man också lyckades med.

– Framgången berodde nog mest på att det var det första lilla storstadsbryggeriet som gjorde lite mer smakrik öl, berättade Håkan Lundgren i första numret av c/o HOPS som gavs ut sommaren 2013.

Året därpå köptes Kungsholmens Kvartersbryggeri av Tärnö Bryggeri & Bränneri, som ägdes av Karl-David Sundberg. Kort därefter bytte företaget namn  till Nils Oscar, som var namnet på Karl-Davids farfar. Bryggeriet fanns kvar på Kungsholmen fram till 2006 då det flyttade till Nyköping.

Även om Förjäsningsarmén avsomnat så lever Högbergskollektivet kvar och nya medlemmar börjar nu ansluta – Charles Cassino, Bo Lassen, Stefan Svensson & James Feeley. Men efter en period försvinner folk på nytt och det är i princip bara Charles kvar, som leder helmaltbryggningskurser för SHBF.

Eftersom han känner sig ensam så övertalar han sina vänner Jessica Heidrich och Peter Högström att bli medlemmar 1998. De nya medlemmarna drar igång en stor röjning och renovering och hela kollektivet får en nystart.

Ytterligare nya medlemmar tillkommer och grytan hålls återigen kokande på Högbergsgatan.

Med åren kommer och går medlemmar i kollektivet och när fastigheten 2012 ombildas till bostadsrättsförening sägs kontraktet upp och bryggkollektivet tvingas lämna sin lokal.

Högbergs Bryggkollektiv är fortfarande aktiva och räknas till ett av Sveriges äldsta och mest framgångsrika hembryggarkollektiv med fler än 100 SM-medaljer i bagaget.

Leave a Reply