Search
Svante Ekelin
Share Tweet Email

Svante Ekelin

People of the craft beer world
2016 01 30    20:14
Redaktion

Med över 20 år i branschen och hundratals nöjda kunder varje dag är Humlegårdens Ekolager en av hörnstenarna i ölsverige. Sedan starten 1992 har de oavbrutet levererat förstklassiga ingredienser och utrustning till en stadigt växande skara hembryggare. Svante Ekelin är en av grundarna till företaget och man kan tryggt påstå att utan honom skulle den svenska ölkulturen se helt annorlunda ut än den gör idag.

Text & foto Lars-Göran Dahlgren

Vad var det som fick dig att starta Humlegårdens Ekolager för 23 år sedan?

– Det var faktiskt inte jag som kom på idén, det var min fru Eva Fahleson Ekelin som ville starta ett eget företag. Jag hade bryggt öl hemma några år och föreslog att vi skulle börja sälja ingredienser till andra hembryggare. På den tiden var det ju väldigt svårt för privatpersoner att få tag på färska ingredienser av hög kvalitet. Eva nappade direkt och hon skötte företaget nästan helt själv i många år därefter. Jag arbetade på KTH vid den tiden och det var inte förrän 2011 som jag gick över till heltid på Humlegården. Nu har vi tjugo heltidsanställda och vår försäljning har ökat varje år sedan vi startade.

Hur har hembryggarscenen förändrats sedan ni startade?

– I början av nittiotalet såg ju ölutbudet helt annorlunda ut i Sverige. Systembolaget hade ett ganska skralt sortiment och de flesta krogar likaså. Mest drack man industrilager och kände kanske inte ens till att det fanns andra ölsorter. Men i takt med att folk reste mer och upptäckte andra länders ölkulturer så började efterfrågan öka. Eftersom dessa ”nyupptäckta” öl knappt gick att köpa hemma så blev man helt enkelt tvungen att brygga dem själv. Nu, med dagens utbud av öl från världens alla hörn, så skulle man ju kunna tro att hembryggning inte behövs längre men verkligheten är ju snarare tvärtom. Antalet hembryggare ökar stadigt, men idag är det nog skaparglädje och nyfikenhet som är drivkraften.

Tror du att trenden med hembryggning kommer blåsa över på samma sätt som surdeg och korvstoppning gjorde?

– Vi ser inga tecken på att trenden minskar, snarare tvärtom.
I USA är hembryggning mycket vanligare än här, och med tanke på att den svenska ölscenen går hack i häl på den amerikanska så kan man nog snarare misstänka att hobbyn bara kommer växa i framtiden. Humlegården har vuxit varje år i tjugo år, och så länge det finns svenskar som ännu inte smakat god hembryggd öl så kommer vi nog fortsätta växa.

Säljer ni bara till hembryggare?

– Inte nu längre. När vi startade företaget så fanns det en knapp handfull bryggerier i Sverige och de handlade inte av oss. I takt med att många av våra gamla kunder nu har gått och startat egna bryggerier så säljer vi mer och mer råvaror till kommersiella bryggerier. Vi uppskattar att över 90 % av landets bryggerier är kunder till oss i någon form. Varje vecka fyller vi åtminstone en lastbil med malt från tyska Weyermann för vidare distribution till svenska bryggerier. Numera säljer vi så pass stora mängder malt till bryggerierna att vi inte längre sköter den logistiken själva utan har tagit hjälp av en extern firma som packar om malten till våra kommersiella kunder. Men räknar man antalet kunder och antalet beställningar så är hembryggare fortfarande vår största kundgrupp. Varje dag har vi hundratals beställningar via vår webbshop på humle.se.

På tal om webbshopen ja, ni har tusentals positiva recensioner på nätet och leveranserna är alltid felfria och blixtsnabba. Vad är er hemlighet?

– Duktiga medarbetare med lagkänsla, bra produkter av hög kvalitet och sist men inte minst, ordning och reda på lagret. Humlegården är ingen enmans-show och för att företaget ska kunna fungera som en väloljad maskin så måste alla bitarna vara på plats. Det är lite grand som för ett bryggeri, det räcker inte med att bara brygga god öl, man behöver sälj, inköp, logistik, ekonomi och marknadsföring också. Kvaliteten på våra produkter är såklart oerhört viktig, men om inte Humlegården erbjuder kunderna förstklassig service så går de någon annanstans. Man får inte glömma att vi i första hand sysslar med e-handel, sen att det råkar vara produkter som har att göra med ölbryggning är ju en väldigt trevlig bonus.

Vad är de tre viktigaste framgångsfaktorerna för att lyckas med hembryggd öl?

  • Bra hygien – ”Renlighet är den viktigaste ingrediensen i alla öl.”
  • Glad jäst ”Håll koll på sorten, mängden,temperaturen och syresättningen.”
  • Process före recept – ”Det spelar ingen roll om du har receptet på världens godaste öl. Om din bryggprocess inte är bra så blir inte ölen det heller.”

Leave a Reply

More articles

Vilka är egentligen dessa hembryggare och vad är det som gör att folk börjar brygga sin egen öl hemma istället för att köpa färdigproducerad i affären?

Vare sig du vet det eller inte, har du mycket att tacka Peter Högström för. Han förser i princip hela ölsverige med humle, såväl hembryggare som bryggerier.

Ölgurun Jan-Erik ”Janko” Svensson har följt utvecklingen på den svenska ölscenen sedan 80-talet.

På 25 år har vi i Sverige lämnat bryggeridöden bakom oss och tagit några rejäla sjumilakliv in i en fantastisk ölkultur.