Search
Jens Skrubbe
Share Tweet Email

Jens Skrubbe

People of the craft beer world
2022 01 15    09:31
Redaktion

stockholm finns det ett par pubar som man inte bara besöker för ölen. På de här pubarna kommer ölen med en service som i sig är en upplevelse. Ett av de ställena är Pressklubben på Vasagatan ett stenkast från Norra Bantorget. Puben som är systerkrog med Man in the Moon och Duvel Café var vid öppnandet inte öppen för alla utan var just som namnet antyder en pub för journalister.

– Den startade någon gång på 80-talet när Journalistförbundet, Sveriges Tidskrifter, ett avsevärt antal tidningar och krögaren Bosse Greitz öppnade ett ställe för journalister. I oktober 2000 tog de nuvarande ägarna över och gjorde om det till ett belgoställe samt öppnade upp för alla, berättar Jens Skrubbe.

Vem är den typiske gästen på Pressklubben?

– Nu för tiden är det svårt att generalisera våra gäster. Det är folk i alla åldrar och av båda könen även om det fortfarande är en manlig övervikt. Dock har vi en betydligt större variation på våra gäster nu än när jag började för 19 år sedan.

Om vi tar det från början, berätta om ditt första ölminne?

– Då får vi gå tillbaka till 1976 och jag är tre år. Vi befinner oss någonstans på Jylland och jag häpnar över att de vuxna tycker det är så fantastiskt roligt att min ett år yngre kompis Helene dricker öl. Antagligen blev jag även lite avundsjuk för att hon drog till sig all uppmärksamhet. Själv var jag mest fascinerad över den fina burken med Perikles och hans polare.

Du är en av de största ambassadörerna för belgiskt öl i Sverige. När föll du för Belgien?

– För tjugo år sedan. En av mina vänner hade fått ett extrajobb på Hörnans Kök & Belgobar (dagens Belgobaren) och vi gick självklart dit. Han serverade oss Maredsous 6 Blond och jag minns att jag blev lite förbannad över att ha missat denna ljuvliga nektar under de första
28 åren av mitt liv.

Vad är det som gör belgiskt öl så intressant att det lyckats hålla kvar ditt fulla fokus i två årtionden?

– Först och främst är det bredden. Jag ser ingen annan ölkultur som ens är i närheten av det spann som belgarna har. Sedan gillar jag traditionen, skrönorna och historierna bakom många av produkterna. Sist men inte minst för att det är så fenomenalt gott.

Hur ser den moderna ölscenen ut i Belgien?

– Eftersom de har en stark tradition tog det lite längre för IPA-vågen att nå Belgien men sedan 2008-2009 har den vuxit sig starkare och starkare. Vi ser också en ständig ökning av bryggerier och de yngre förmågorna har lättare att ta till sig influenser från utlandet vilket har inneburit att inte bara IPA, utan även exempelvis Imperial Stouts, Kveiköl och Gose ökat drastiskt. De har även börjat burka öl i större utsträckning.

Har du någon tips för den som planerar en resa till Belgien för att lära sig mer? 

– Belgien är ett litet land så det går att hinna med mycket på kort tid. Dock tycker jag att om man inte ölturistat där tidigare klarar man sig bra med att åka till Bryssel. Det finns en uppsjö fantastiska barer och ett femtal bryggerier att besöka. Lägg därtill att de har en strålande restaurangkultur.

Likt Zum Franziskaner som lyfter tysk öl, lyfter Pressklubben belgisk och tillsammans ger ni Stockholm två glimrande pärlor på ölkartan. Känner du att rollen du gett dig själv kommer med ett ansvar?

– Absolut. Dock är den som sagt självpåtagen men jag blir fortfarande lika glad när jag vinner över någon till Belgiens brygder eller när man ger människor en upplevelse de inte hade förväntat sig.

Hur många öl finns i Pressklubbens kylar och källare idag?

– På grund av pandemin har jag varit lite försiktig med nya inköp men nu hoppas jag att det är slut med det. Inom en månad kommer vi kunna stoltsera med att vi har över 1 000 olika belgare vilket känns otroligt mäktigt.

Hur viktigt är det att rätt öl serveras i rätt glas?

– På jobbet försöker jag givetvis servera de olika produkterna i deras profilglas i den mån vi har dem, men det är mest för upplevelsen. Hemma dricker jag mestadels ur kupade glas, som uppfyller alla mina krav på hur ett glas ska vara.

Svåraste frågan, topp 3 öl?

Westmalle Tripel, Jambe de Bois och Guldenberg.

Tre ölstilar till varsin maträtt, vilka väljer du?

–Triplar med pocherad torsk och äggsås. Gueuze och musslor. Saison funkar till det mesta.

Var går du och dricker öl i Stockholm?

– ICA Kvantum Liljeholmen. Helt enkelt för att jag handlar där och utbudet är bäst i hela Liljeholmen. Jag går inte på krogen så ofta men jag handlar desto mer och detta underlättar handlingen betydligt.

Har du någon favorit bland de Beer maker dinners eller provningar du hållit?

– Nä, det kan jag inte påstå. Mellan tummen och pekfingret har jag hållit i 800 provningar samt styrt upp ett 50-tal olika event och de har alla sin charm på olika sätt.

Kan vi vänta oss några event framöver?

– Ja! Eftersom jag har missionerat i Belgiens öltjänst under 20 år kommer jag styra upp ett tredagarskalas på Pressklubben mellan den 24:e och 26:e november. Även om det fortfarande är i planeringsstadiet kan jag utlova en härlig uppsättning öl, levande musik och Cantillonbar. 

Leave a Reply