Search
#16 – Höst 2016
Share Tweet Email

#16 – Höst 2016

cohops_16_omslag_final

KÖP NUMRET HÄR

Japans ölhistoria

Tänker man på alkoholhaltiga drycker och Japan så är nog sake det första som kommer upp i tanken. Men, faktum är att japanerna dricker mest öl.

Tokyo

I Tokyo överväldigas man av intryck på alla sätt och vis och var man än vänder sig händer det någonting nytt. Ölscenen är likadan.

Edomae Sushi

På Sushi Sho i Stockholm gör man edomae – sushi på gammeldags vis.

Sake – ris, jäst och vatten

Att brygga sake är till skillnad från vad många kanske tror en brygd och inte ett destillat. Därför finns det också många likheter med ölbryggning.

Who run the world?

Männen dominerar i de flesta områden i Japan men det finns platser där kvinnorna tar för sig desto mer. Ölindustrin verkar vara en av dem.

Japanska ölprofiler och deras bästa tips

På vår resa i Japan träffade vi många personer som satt inne på en uppsjö av ställen att besöka. Här är deras tips.

Konsten att grilla yakitori

Jonas Cramby har lärt sig allt som finns att veta om yakitori och nu delar han sina kunskaper med oss.

Banbrytarna i Karuizawa

Uppe i bergen i prefekturet Nagano ligger ett av japans första hantverksbryggerier, som brygger sin öl på smältvattnet från en aktiv vulkan.

Nya smaker på Sansa

I Tokyo-stadsdelen Asaka ligger den lilla ölbaren Sansa. Här serveras noggrant utvalda öl från världens alla hörn, och matchas med mat på ett sätt som vi aldrig tidigare sett. Följ med till Sansa där Kazuhiko Hashimoto tar öl- och matmatchning till en ny nivå.

Ichiri Fujiura

Japanska hembryggaren Ichiri Fujiura har blivit en legend genom att trotsa regler och spränga gränser.

Att räkna eller inte räkna?

Det finns formler för att räkna ut det mesta kring öl men det är långt från alla som använder dem. Räkna på öl, behövs det egentligen?

Råfrukt

Få ingredienser inom ölbryggning har så dåligt rykte som råfrukt. Kan det ligga ett uns av sanning i nidbilden eller är verkligheten lite mer nyanserad?

Kansui – hemligheten bakom bra nudlar

En av de mest ikoniska maträtterna i Japan är ramen. Ingredienserna varierar i det oändliga, men en sak har alla varianter av ramen gemensamt – alkaliska nudlar.