Search
Japanska ölprofiler och deras bästa tips
Share Tweet Email

Japanska ölprofiler och deras bästa tips

The World
2017 08 08    21:46
Redaktion

Foto Colin Eick

Vi träffade otroligt många fantastiska människor på vår resa i Japan som satt inne på mycket ölnörderi och en uppsjö av ställen att besöka. Vi hann inte åka till alla så här är deras tips på vart du kan gå för den bästa ölen, den godaste maten och de bästa sevärdheterna. Bartendern Soran Nomura som styr över Fuglens cocktail- och kaffebar samt den tidigare Mikkeller-baren, som när vi var där döpts om till ØL. I början av oktober offentliggjordes att Oslo Brewing Co. går in som partner i baren och ØL får återigen ett bryggeris namn ovanför dörren.

I Yokohama träffade vi Portland-födda kocken Joon Ou som när vi besökte hans taproom slängde in förklädet och tog oss med till ett par fantastiska barer i närheten. Joon har idag lämnat Tokyo för att starta upp en restaurang i finska Porvoo utanför Helsingfors.

På baren Watering Hole träffade glada Kazuya Hashimoto som satt inne på så många tips om Tokyos ölscen att vi hade behövt stanna ett par veckor till om vi skulle hinna med att bocka av alla stopp. På Watering Hole träffade vi även Yagami Yuka, som med sina vänner tipsade om sina ölfavoriter.

I ett gathörn mitt i Shibuya ligger Goodbeer Faucets, där träffade vi Detroit-tjejen Marie Becker som som på sin 24:e födelsedag packade väskan och flyttade till Tokyo. Hon tipsar inte bara om hennes ölfavoriter utan även vad du inte får missa på ditt besök i den japanska huvudstaden.

SORAN NOMURA – barchef på Fuglen
Hur började du med cocktails?
– När jag var 21 flyttade jag till London och började mitt liv som bartender och sedan dess har jag jobbat på ett par riktigt bra ställen. Beat Cocktail Bar och Hawksmoor Spitalfields är bra exempel i London. När jag sedan flyttade hem till Tokyo igen började jag som barchef på Fuglen.
Så du är mer inne på cocktails än öl?
– Det blir mest cocktails tyvärr.
Topp tre bästa ölen just nu?
Ichigo Ichie från Kyoto Brewing, Momo Weizen från Minoh Beer och Sono Juu 10th Anniversary IPA från Shiga Kogen.
Vilka är de bästa barerna just nu?
Sansa som ligger i Akasaka. Den är helt annorlunda från andra ställen.
Om man bortser från öl, vad får man inte missa om man besöker Tokyo?
– Japansk cider börjar bli populär nu och det importeras en del bra cider också, så hittar du japansk cider måste du prova det!

MARIE BECKER – barpersonal på Goodbeer Faucets
Hur började ditt intresse för öl?
– Det började på universitet. Det fanns ett ställe i närheten som serverade billig pizza och lokal hantverksöl och det var då jag insåg att öl var så gott. Mitt ölintresse tog rejäl fart när jag flyttade till Tokyo för några år sedan och började jobba i en ölbar.
Dina bästa öltips?
– Det är alltid svårt att välja ut bara några öl men dessa tre brukar jag alltid komma tillbaka till. Indian Summer Saison från Shiga Kogen, Duchesse De Bourgogne från Brouwerij Verhaeghe och Soft Parade från Short’s Brewery. De här ölen har jag druckit ofta men det finns ju massor av öl som jag bara provat någon enstaka gång som också är jättebra. Det går inte att välja favoriter bland sina barn eller öl.
Vart ska man gå för att dricka öl i Tokyo?
– Nattlivet i Tokyo är fantastiskt då det finns många ställen att välja mellan. Goodbeer Faucets är en favorit även om jag är partisk eftersom jag jobbar där, men ölen varieras ofta och det är en härlig atmosfär. Ushitora är också ett bra ölställe som har en fantastisk husöl. Det ligger i området Shimokitazawa som är jättebra för barrundor. Vill du hellre dricka cocktails är Bar Amber eller Bar Tram jätte-bra. Bartendern på Amber kan göra allt och de har en fin säsongsbetonad meny.
Vad får man inte missa när man besöker Tokyo?
– Templen måste man besöka. De är underbara och helt annorlunda från något annat som finns i den västerländska kulturen. Vill man hellre klubba är Vision eller Womb jättebra. Kommer man på sommaren måste man gå till en matsuri vilket är en typ av japansk sommarfestival som sker vid flera tillfällen. Man borde också kolla in alla konstmuseum som finns här. Tokyo har jättemycket vacker, traditionell konst såväl som modern runtom i stan.

KAZUYA HASHIMOTO – barpersonal på Watering Hole
Vad dricker du helst för öl just nu?
– Det måste vara Hophands från Tired Hands Brewery, Sawtooth ESB från Left Hand Brewing och All Green Everything från Other Half Brewing.
Vilken är den bästa baren enligt dig?
– I Tokyo går jag ofta till Hatos Bar. Hatos har till exempel importerat Gigantic Brewing Company’s öl. Det är ett väldigt bra ställe att bara hänga på och personalen är jätteduktig.
Något tips utanför Japan?
– Proletariat i New York är en ölbar med jättebra ölutbud och härlig atmosfär. Personalen är väldigt bra där också.

JOON OU – fd kökschef på Baird Beers Taprooms
Vart går du om du vill äta bra mat och dricka god öl till?
– Tyvärr så finns det inte så många ställen som matchar öl och mat. Jag gjorde det en del på Nakameguro Taproom när jag var där men jag vet inte om de fortfarande gör det. Det dyker upp events lite då och då men inte riktigt någon som gör det regelbundet.
Favoritölen just nu?
Kurofune Porter från Baird Brewing Co., Habitus Rye IPA från Mike Hess Brewing Company och Kukko Lager från Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.
Dina bästa barer just nu?
– Mina favoriter just nu är The Full Monty British Pub and Ciderhouse i Yokohama som har ett riktigt bra utbud och mat. Antenna America i Yokohama och Taiyo Sakaba i Tokyo är också väldigt bra. Sedan är norska baren ØL, Craftheads och Watering Hole bra ölbarer i Tokyo.
Några icke-ölrelaterade tips?
– Områdena Nakano och Kichijoji är jättebra för barrundor. Nakano Broadway är ett köpcentrum som är ett nördparadis med serietidningar, leksaker och massa coola grejer.

YAGAMI YUKA till höger, tillsammans med sin vän Aya Tashiri – bloggare
Vad dricker du helst för öl just nu?
– Mina favoriter just nu är Liliko’i Kepolo, en belgisk wit med passionsfrukt från Avery Brewing och en Minoh Beers Kokusan Momo Weizen som är bryggd med persika.
Vilken är den bästa baren enligt dig?
– Jag har tre favoritställen i Tokyo, Ushitora i stadsdelen Shimokitazawa, Beer Pub CAMDEN i Ikebukuro och Watering Hole.

Leave a Reply

More articles

I Tokyo-stadsdelen Asaka ligger den lilla ölbaren Sansa. Här serveras noggrant utvalda öl från världens alla hörn, och matchas med mat på ett sätt som vi aldrig tidigare sett. Följ med till Sansa där Kazuhiko Hashimoto tar öl- och matmatchning till en ny nivå.

Tänker man på alkoholhaltiga drycker och Japan så är nog sake det första som kommer upp i tanken. Men, faktum är att japanerna dricker mest öl.

I Tokyo överväldigas man av intryck på alla sätt och vis och var man än vänder sig händer det någonting nytt. Ölscenen är likadan.

Uppe i bergen i prefekturet Nagano ligger ett av japans första hantverksbryggerier, som brygger sin öl på smältvattnet från en aktiv vulkan.

Japanska hembryggaren Ichiri Fujiura har blivit en legend genom att trotsa regler och spränga gränser.

Männen dominerar i de flesta områden i Japan men det finns platser där kvinnorna tar för sig desto mer. Ölindustrin verkar vara en av dem.