Search
Ichiri Fujiura
Share Tweet Email

Ichiri Fujiura

Homebrew
2016 11 29    21:19
Redaktion

De flesta hembryggare som tävlar med sina öl har relativt blygsamma mål. Många är nöjda med att bara få ärlig feedback och kritik från domarna, eventuella medaljer får ses som en trevlig bonus. Japanska Ichiri Fujiura hade liknande ambitioner när han ställde upp i den Amerikanska tävlingen National Homebrew Competition 1998. Därför blev han nog mer än lite förvånad när han som första och enda icke-amerikan någonsin blev utnämnd till ”AHA Homebrewer of the Year”. En bedrift som i sin egen rätt får anses imponerande, med det faktum att den lagliga gränsen för hembryggd öl i Japan är 1 % alkohol har gett Ichiri legendstatus bland hembryggare.

Text Lars-Göran Dahlgren   Illustration Gabriel Picolo

Här hemma i Sverige är vi ganska bortskämda som hembryggare, vår hobby är laglig och vi har fantastiska importörer som förser oss med högkvalitativ utrustning och färska råvaror. Så är inte fallet i resten av världen, det var bara så sent som 2013 som hembryggning blev lagligt i alla 50 av de amerikanska staterna. I Japan är situationen värre och hembryggning fortfarande förbjudet för all öl starkare än 1 %, vilket i praktiken gör hobbyn olaglig. Till följd av detta finns inte heller speciellt många handlare och butiker som säljer utrustning eller råvaror. Med andra ord hade inte Ichiri världens bästa förutsättningar bakom sig när han 1998 ställde upp i National Homebrewing Competition i USA. Men som en sann maskrosbryggare lyckades han ändå plocka hem den åtråvärda titeln ”Homebrewer of the Year”. Hans vinnande bidrag i tävlingen var en porter med rostad kokosnöt (receptet hittar du här) som än i dag lovordas av hembryggargurun Jamil Zainasheff.

– När jag kom hem till Japan igen tog det inte lång tid innan myndigheterna knackade på dörren och undrade om jag inte sysslade med olagligheter. Jag hade blivit intervjuad av en Japansk tidning och ryktet hade på så sätt spridit sig att jag sysslade med hembryggning. Jag försäkrade herrarna helt enkelt att inga av mina öl överskred en procent alkohol och det var slutet på den historien.

Jamil Zainasheff tillsammans med Ichiri Fujiura.

Jamil Zainasheff tillsammans med Ichiri Fujiura.

Även om myndigheterna vanligtvis inte aktivt jagar hembryggare så är hobbyn fortfarande lite hemlig och snudd på underjordisk. Det finns visserligen en handfull av butiker som säljer hembryggarutrustning, men de är noga med att påpeka det olagliga i att brygga starkare än 1 % alkohol. Lagstiftningen har över 150 år på nacken och har varit lite som en blöt filt över den Japanska hembryggarkulturen. I vissa länder förbjuds hembryggning av hälsoskäl eller religiösa orsaker, men i Japan menar många att det snarare handlar om ekonomi. Teorin är att bryggeribranschen effektivt har uppvaktat myndigheterna under föresatsen att hembryggning skulle minska försäljningen av öl i butik och därmed leda till minskade skatteintäkter. Detta står i bjärt kontrast mot många andra länder där hembryggning ses som en naturlig föregångare till kommersiell bryggeriverksamhet och därmed ökade skatteintäkter.

Fram till 1994 var det dessutom omöjligt att få tillstånd att brygga kommersiellt om man inte tillverkade åtminstone två miljoner liter öl årligen. Med tanke på att svenska Oppigårds numera brygger 1,8 miljoner liter årligen så inser man snabbt hur svårt det har varit att starta bryggeri i Japan. Men förbudet är som sagt hävt och idag har Japan kring tvåhundra bryggerier vilket är ungefär lika många som i Sverige. Med tanke på att Japans befolkning är fjorton gånger större än Sveriges kan man anta att det fortfarande finns utrymme för bryggeribranschen att växa i Japan. Ichiri har bestämt sig för att dra sitt strå till stacken och startar i dagarna ett bryggeri vid namnet Tharsis Bridge Brewing Company.

– Vi har precis fått hem ett bryggverk på 400 liter, men vår licens är inte klar ännu. Så fort vi har en lokal så kan vi lösa det sista och sedan drar vi igång med bryggningen. Det kommer bli mycket USA-inspirerad öl som IPA och imperial stouts, men jag är själv väldigt svag för många av de engelska stilarna som mild och bitter, så det blir nog några sådana också. Importerad öl är väldigt populär i Japan, men på grund av långa transporter och höga skatter så är den ölen ofta både gammal och dyr när den når konsumenterna.

Med över tjugo års erfarenhet av ölbranschen lär Ichiri vara väl förberedd för att driva eget bryggeri, och eftersom hans fru Michiko är barchef på det omåttligt populära ölhaket Watering Hole så har det framtida bryggeriet redan en garanterad distributions-kanal. Men både Ichiri och Michiko är välkända profiler i Japans ölvärld så det största problemet blir nog att få ölen att räcka till.

Japan är ett oerhört traditionellt land i många aspekter och för tjugo år sedan var det otänkbart för många att ens fundera på att byta arbetsgivare. Man fick jobb efter skolan och sedan var man trogen den arbetsgivaren fram tills det var dags för pension. Att säga upp sig från jobbet för att följa sina drömmar om att starta eget var länge otänkbart, men Japan är ett land i förändring och Ichiris mikrorevolt mot etablerade normer är ett tydligt tecken i tiden. Kommer då Ichiri att återigen plocka fram det gamla receptet på kokos-porten och brygga det i det nya bryggeriet?

– Sasuga! (Såklart, vad annars?)

Leave a Reply

More articles

På vår resa i Japan träffade vi många personer som satt inne på en uppsjö av ställen att besöka. Här är deras tips.

Uppe i bergen i prefekturet Nagano ligger ett av japans första hantverksbryggerier, som brygger sin öl på smältvattnet från en aktiv vulkan.

Vare sig du vet det eller inte, har du mycket att tacka Peter Högström för. Han förser i princip hela ölsverige med humle, såväl hembryggare som bryggerier.