Search
#22 – Sommar 2018
Share Tweet Email

#22 – Sommar 2018

Ledare: Början på slutet?

Första juli 2013 stod jag på en flygplanstrappa för att åka till Sicilien. Resan var planerad sedan länge, men vad jag inte hade planerat var att jag i handen skulle stå med min bärbara dator uppkopplad mot tryckeriets server via mobilen i fickan, och skicka iväg de sista sidorna av c/o HOPS första nummer. Trots […]

Göteborgs ölhistoria

Vi reser tillbaka i tiden till händelserna som lade grunden för den västkustska ölstaden. Via öltappare och ölhallar till Prippsövertagande och porter, porter porter.

Carnegie Porter

Carnegie Porter har en lång, händelserik historia och trots att det nu är över fyrtio år sedan dess produktion lämnade Göteborg har den levt merparten av sitt långa liv i staden. Namnet kommer dock från en skotte, så det är nästan så att man kan säga att Sveriges äldsta ännu levande varumärke egentligen är skotskt.

Sjömagasinet

Bara ett stenkast från Carnegies gamla sockerbruk och bryggeri, vid Göteborgs inlopp, ligger klassiska Sjömagasinet. Genom åren har världsartister som Rolling Stones, U2 och Bruce Springsteen ätit fisk och skaldjur här och sedan 2011 ägs restaurangen av kocken Ulf Wagner, som 1989 var den första i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Köksmästare är Gustav Trägårdh som 2010 tog hem titeln Årets Kock.

Ölhaken

Det är inte bara bryggerier det finns gott om i Göteborg, staden har ett fantatiskt utbud av pubar, ölbarer och restauranger som serverar hantverksöl. Här hittar ni våra åtta favoriter.

Mikael Dugge Engström

Dugges öl dricks idag i hela världen, men 2005 var det Göteborgs första hantverksbryggeri. Att Mikael Dugge Engström överhuvudtaget började brygga öl berodde som så mycket annat i hans liv mest på slumpen.

Så blev Göteborg Sveriges ölhuvudstad

Från Bingolotto, räkfrossa och stor stark till ett kultiverat och levande ölsamhälle i framkant. Vad tusan var det som hände? Så här blev Göteborg Sveriges ölhuvudstad.

Stigbergets West Coast IPA

Stigbergets har på bara några få år etablerat sig som ett av Sveriges bästa bryggerier av modern pale ale och IPA. West Coast IPA har blivit ett flaggskepp där man visar upp ett stort register av bryggkunskap och kombinerar fruktigt överdåd med väl avvägd beska. Det är dessutom ett öl som blivit något av en symbol för den stora, spännande floran av bryggerier och öl som dykt upp i Göteborg under de senaste åren.

Redaktionens favoriter – GBG edition

Utvalda favoriter från Göteborg.

Upper House Dining

25 våningar ovanför Liseberg, i ett av Gothia Towers-tornen styr Gabriel Melim Andersson köket med närodlat, småskaligt och nyskapande som ledord. Ytterligare en bit upp, på taket så har de sina egna bikupor och odlar sina egna örter. 2016 tilldelades Upper House Dining en stjärna i Guide Michelin.

Göteborgsk receptstafett

Göteborgsnumrets hembryggar-artikel är lite av en specialare. I denna artikel hittar du 8 recept från lika många Göteborgsbryggerier. Först ut är Olle på O/O Brewing som sedan har valt nästa bryggeri på tur, och så fortsätter det. Helt enkelt något så självklart som en Göteborgsk receptstafett.

Fredrik Berggren

​Som initiativtagare till flera ölrelaterade organisationer, event och täv​lingar är Fredrik Berggren en av de som bidragit mest till att göra Göteborg till den fantastiska ölstad den är idag. Dessutom drar han sig inte för att uttrycka sina åsikter om ölbranschens och både risar och rosar via hans satirsida Double Bastard.