Search
Carnegie Porter
Share Tweet Email

Carnegie Porter

Beer portrait
2018 08 22    07:06
Redaktion

Carnegie Porter har en lång, händelserik historia och trots att det nu är över fyrtio år sedan dess produktion lämnade Göteborg har den levt merparten av sitt långa liv i staden. Namnet kommer dock från en skotte, så det är nästan så att man kan säga att Sveriges äldsta ännu levande varumärke egentligen är skotskt.

Av Johan Lenner

början av 1800-talet kom den då tonårige skotten David Carnegie den yngre till Sverige för att jobba hos sin farbror David Carnegie den äldre som tillsammans med några svenska affärsmän drev det framgångsrika bolaget D Carnegie & Co. Blott sex år senare, år 1836, köpte den då 23-åriga David Carnegie d.y. det Lorentska porterbruket på en konkursaktion och Carnegie Porter föddes. Porterbruket hade vid det laget varit i drift i nästan två decennier och med ett importförbud av utländsk porter var förutsättningarna goda.

Framåt mitten av 1800-talet tog David Carnegie d.y. över D Carnegie & Co och upptog porterbruket, som då hade ett hundratal anställda och bryggde en halv miljon liter om året, i företaget. Porterbryggningen fortsatte att växa under slutet av seklet och även en bit inpå 1900-talet för att nå sin topp 1916 då hela 5,5 miljoner liter bryggdes. Jämförelsevis såldes knappt 1,4 miljoner liter porter och stout på Systembolaget under 2017.

Kort efter toppen såldes porterbruket vidare och efter några år hos Vin & Spritcentralen såldes det återigen vidare till Pripp & Lyckholm. Efter nästan 140 år i Göteborg flyttades produktionen av Carnegie Porter under mitten av 70-talet till Torsby, vartefter produktionen flyttades en gång per årtionde fram till 2000-talet. Först till Sundsvall under 80-talet, sedan till Bromma under 90-talet för att år 2001 återvända till västkusten, där den hamnade i Falkenberg. Där bryggs den också än idag.

Den här perioden var också en turbulent tid för Pripps som såldes ett flertal gånger och bland annat ägdes av svenska staten, Orkla och Volvo innan det hamnade i Carlsberg ägo, och hela tiden följde Carnegie Porter med. När Carlsberg köpte Pripps slogs det ihop med Falcon, som Carlsberg redan ägde, och Carlsberg Sverige bildades. Sedan dess har Carnegie Porter alltså sluppit såväl ägarbyten som produktionsflyttar.

Carnegie Porter registrerades som varumärke redan 1887, bara två år efter att det som idag är Patent- och registreringsverket grundades, och var då det sjunde registrerade varumärket. Det må ha bytt ägare många gånger under årens lopp men varumärkesregistreringen lever kvar och är nu Sveriges äldsta aktiva varumärke.

Själva ölet har däremot ändrats under årens lopp och beskrivs nog bäst som en modern produkt med gamla anor. Det jäses med samma jäst och vid samma temperatur som bryggeriets ljusa lageröl och de gamla halvlitersreturflaskorna har bytts ut mot 33-centilitersflaskor, men porter är det ju förstås fortfarande.

Som sig bör är färgen också rostad – mörk, nästan svart med drag åt rödbrunt när man inspekterar den mot en ljuskälla. Den kröns av ett finbubbligt, mocchafärgat skum.

Smaken är mjukt rostad med brödiga toner och inslag av spannmål. Tillsammans med en lätt sötma gör de rostade tonerna att tankarna drar åt mjölkchoklad och mörk sirap. Dessutom hittar man lite toner som drar åt rostade nötter. Carnegie Porter är en enkel, lättdrucken porter snarare än någon tung och komplex skapelse. Den passar särskilt bra till både fisk och skaldjur, men kan förstås också matchas med köttgrytor.

Med sin långa historia har Carnegie Porter också blivit den klassiska matlagningsportern i svenska recept och passar till allt från kräftlag till porterstek. Prova också att använda den som degvätska i brödbak.

Det var Carnegie Porter som befäste Göteborgs status som en porterstad och trots att det är längesen som produktionen flyttades finns det fortfarande mycket Göteborg kvar i Carnegie Porter och mycket Carnegie Porter kvar i Göteborg.


Visste du att …   

… Porterfestivalen som anordnas vartannat år hålls i de lokaler vid Klippan som huserade porterbruket fram till 1975?

… det såldes drygt 92 tusen liter Carnegie Porter på Systembolaget under 2017?

… Carnegie Porter även finns i folkölsstyrka?

Leave a Reply

More articles

Vi reser tillbaka i tiden till händelserna som lade grunden för den västkustska ölstaden. Via öltappare och ölhallar till Prippsövertagande och porter, porter porter.

Prova att hälla lite öl i klassiker som sjömansbiff, pannkakor och moules frites.

Traquair House är Skottlands äldsta kontinuerligt bebodda gård. Och just ja, i källaren finns ett bryggeri med anor från 1700-talet.

Merveille. Så kallades Trappistes Rochefort 10 förr. Det betyder ungefär underverk. Ett öl som sägs kunna få den mest hårdnackade ateist att bli troende.