Search
Traquair House Ale
Share Tweet Email

Traquair House Ale

Beer portrait
2016 05 30    13:06
Redaktion

Traquair House är Skottlands äldsta kontinuerligt bebodda gård och den välbevarade herrgården med sin rika historia är såväl ett turistmål som en plats för fina bröllop. Just ja, i källaren på ena flygeln finns ett bryggeri med 1700-talsanor också.

Text Johan Lenner

Redan för 900 år sedan var Traquair bebott då det tjänstgjorde som en jaktstuga åt de skotska kungligheterna. 1491 tog James Stewart över Traquair och kort därefter påbörjades byggnationen av herrgården som står kvar än idag. 1739 kom den sista påbyggnationen i form av de kända Björngrindarna som bara några år senare stängdes efter att Bonnie Prince Charles, en Stuart, hade lämnat Traquair genom grindarna. De skulle inte öppnas igen förrän en Stuart åter satt på tronen. Följaktligen står de fortfarande stängda.

Det var också under 1700-talet som man slutade brygga öl i köket och skaffade ett bryggverk i koppar och fat för jäsning byggda av rysk ek som installerades i källaren under en av husets flyglar. Bryggandet var för eget behov och tjänarnas löner betalades delvis med öl. När bryggtekniken senare industrialiserades och öl blev billigare att köpa blev det för dyrt att brygga egen öl och brygghuset föll i glömska.

Tills Peter Maxwell Stuart, den 20:e generationen av familjen Stuart som ägde Traquair, gjorde en storstädning av ägorna och hittade det gamla bryggverket och jästunnorna. Otroligt nog var de fortfarande i användbart skick, 150 år efter den senaste bryggningen. Peter återupptog bryggningen med den gamla utrustningen och det första receptet som bryggdes var Traquair House Ale.

Numera är Traquair inne på den 21:a generationen godsägare genom Peters dotter Catherine Maxwell Stuart som också driver bryggeriet vidare. 50 år efter den första bryggningen i modern tid på Traquair är House Ale fortfarande ett av det lilla bryggeriets flaggskepp. Bryggeriet har till viss del byggts ut och har två heltidsanställda bryggare men man använder fortfarande de gamla tunnorna av rysk ek från 1700-talet.

Traquair House Ale är vackert mahognyfärgat med röda toner och ett luftigt lattefärgat skum. Doften är mjuk och smeker doftsinnet med sammetslena aromer. Toffee, brittisk fruktkaka och lätta sherrytoner möter näsan vid varje sniff.

Smaken fortsätter i samma anda med en mjuk munkänsla som höljer gommen i lyx och flärd. Kolsyran är mycket försiktig och finbubblig, vilket låter de tyngre maltiga smakerna ta plats. Den brittiska desserten sticky toffee pudding vore inte en missvisande smakjäm-förelse om det inte vore för att House Ale inte är riktigt så söt.

När man börjar tänka närmare på smakerna hittar man toffee, plommon, dadlar, bränt socker, sirap och återigen en lätt sherryton. Den inledande sötman torkar ut och ersätts av en försiktig ton av ek med en lätt strävhet som triggar en reflex att smacka mot gommen.

En House Ale kan gott och väl avnjutas på egen hand. Det betyder förstås inte att den gör bort sig till mat. Det mest uppenbara är att göra en köttgryta eller paj i brittisk stil där man tillagar köttet i ölet och sedan serverar det till. Dess maltiga, karamelliserade smakuppsättning gör dock att den kan hantera ett brett spektra av maträtter där rött kött, inklusive vilt, spelar huvudfiol. Känner man sig på särskilt skotskt humör svänger man ihop lite haggis. Mustiga rotfrukts-rätter och kraftigare fiskanrättningar finns också i dess repertoar.

Smakrika brittiska ostar så som vällagrad cheddar eller en god stilton är också goda sällskap till House Ale. De mjuka, maltiga smakerna lindar sig runt ostarnas krämiga fetma och toffeetonerna i ölet gifter sig fint med de mjölkiga och nötiga smakerna som är vanliga i dessa typer av ostar.

Bryggandet är än idag bara något av en bisyssla på Traquair. Den gamla herrgården är ett populärt utflyktsmål med museum, vackra trädgårdar, Björnportarna, en häcklabyrint och en restaurang där man såklart kan dricka bryggeriets öl.

Leave a Reply