Search
Klassiker – nu med öl
Share Tweet Email

Klassiker – nu med öl

Beer & Food
2016 12 07    12:46
Redaktion

När det kommer till att hälla öl i maten är vi alla kanske inte lika fingerfärdiga i köket och villiga att dyka ner i en komplicerad flamländsk hargryta det första vi gör, utan att först ha doppat tårna i sådant vatten vi känner till. Det är lättare att ta det säkra före det osäkra och börja med det du eventuellt lagat eller provat tidigare. 

Ölpannkakor

Byt ut en del av mjölken mot en Leffe Blond. Du får en ny, lite matigare, mer vuxen vetemjölskreation.

Porterstek

Det tidlösa långkoket med, ja just det, porter. Se till att vara ledig en söndag och börja tidigt om du vill ha denna klar till middag. Ofta innehåller receptet oändligt många ingredienser och här fungerar ölen som en typ av munvattnande buljong.

Moules Frites

Skippa vitvinet och ångkoka musslorna i en söt-syrlig gueze eller witbier, och du har fått moules à la bière. Syran och vetemaltens lätta smaker gör dig sällan besviken. Serveras med en hög av pommes.

ol-i-maten4

Stoofvlees 

Den klassiska belgiska köttgrytan. Kalla det för comfort food eller mysmat. En inte så lättsmält flamländsk gryta som görs på kött, potatis och öl, förslagsvis med ett trappist- eller klosteröl.

Sjömansbiff 

Gammal och omtyckt husmanskost gjord på lövbiff och potatis, varvat om vart annat. Pytsa i lite av din favoritöl
i grytan för att ge sjömansbiffen en kraftigare och fylligare karaktär.

Fish & chips 

Är klumpigt översatt som den brittiska motsvarigheten till moules frites. Fish & chips är något de flesta av oss har ätit ute på krogen. Prova den klassiska pubrätten hemma i köket och gör frityrsmeten lite extra spröd med hjälp av en skvätt försiktigt humlad öl.

Chili

En het trend som svalnat lite men fortfarande är lika tidskrävande och förträffligt god. Här är det porterns eller stoutens mörka och maltiga smakegenskaper som passar bäst och bidrar med mustighet och djup.

 

Recept

Øl & Brøds inlagda sill i spontanjäst öl

Allt om öls stoutchili

Stefan Bjurs isade stout-zabaione

Jollas chokladtryffel med IPA

 

Bubblare! Ta en genväg med humle

En ny trend bland de amerikanska hantverksölälskarna är att använda humle direkt i matlagningen, utan att låta smakerna gå via ölet. En alldeles fantastisk idé då många av de aromatiska oljor som humle innehåller återfinns i örternas rike. Smula ner humle, färsk eller torkad, i käket och låt den ersätta, eller komplettera, till exempel rosmarin, timjan eller lagerblad. Ett konkret och första tips är att byta ut basilikan på nästa bruschetta med lite torkad och smulad humle.

Leave a Reply

More articles

Vad händer när vi börjar använda öl som en ingrediens i vår mat?

En snabbguide i vad du ska tänka på när du håller ölen i maten.

Enkla minnesregler om hur du bäst kombinerar öl med mat.