Stefan Bjurs isade stout-zabaione
– på fruktbädd med myntasås
Zabaione
- 3 dl Slottskällans Svart eller likvärdig stout
- 5 st äggulor
- 2 dl socker
- 1 st limefrukt och skalet av halva
- 2,5 dl grädde
- 3 msk glykos
Myntasky
- 1,5 dl vatten
- 2 dl socker
- saften av 1 st limefrukt samt skal
- 1 kruka mynta
Zabaione
- Blanda stout, äggulor, socker, limeskal och limesaft.
- Vispa ingredienserna i vattenbad tills zabaionen är luftig och känns fast. Tillsätt glykosen.
- Ta smeten från värmen och fortsätt vispa tills den är helt kall.
- Vispa grädden och vänd i smeten.
- Frys i portionsformar eller kör i glassmaskin.
Myntasky
- Gör sockerlag genom att koka vatten, socker, limesaft och skal i ungefär 5 minuter. Skumma hela tiden.
- Låt sockerlagen svalna och blanda i myntabladen. Mixa sönder bladen i sockerlagen.
- Servera på en fruktbädd av söt ananas, mango, papaya och två sorters melon.