Allt om öls stoutchili
Öl är en viktig ingrediens i en riktigt mustig chili. Den maltiga smaken kompletterar hettan från chilifrukterna och de salta smakerna från köttet. I denna mustiga chili fungerar öl som stout, porter eller brown ale bäst.
- 2 kg högrev, skuret i kuber
- 300 g rökt sidfläsk eller bacon (Butchers Choice bacon)
- 3 gröna paprikor
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 3 anchochilis, torkad
- 1 chipotlechili, torkad
- 1 birdseye-chili, torkad, kan ersättas med piri-piri
- 2 färska jalapeño, tärnade
- 2 färska serranochilis, tärnade
- 4 flaskor (33 cl) Oppigårds Thurbo Stout, eller annan liknande stout
- 3 msk oxbuljong
- 3 msk chilipulver
- 2 msk vetemjöl
- 3 tsk svartpeppar (eller efter smak)
- 3 tsk salt (eller efter smak)
- 1,5 msk oregano
- 1,5 msk spiskummin
- 2 krm kanel
- 50 g mörk choklad, 70 % kakao
- Börja med den torkade chilin. Rensa bort stjälkar och frön. Koka den i 2–3 dl vatten i 15 minuter under lock, ställ åt sidan och låt svalna.
- Rensa och hacka den övriga chilin. Ställ åt sidan. (Var försiktig under dessa moment. Chili är starkt. Se upp för ångorna när du kokar och tvätta händerna noga efteråt).
- Skala och finhacka vitlök, grovhacka paprika och skiva baconen.
- Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta lite i taget och rör om ordentligt så att bitarna steks på alla sidor. Krydda med salt och ställ åt sidan.
- I en stor gryta, fräs bacon, vitlök och paprika på medelhög värme.
- Blanda mjöl och chilipulver. Strö över chilimjöl- blandningen på köttet och lägg över det i grytan.
- Sila av den förkokta chilin, men spara vattnet. Chilin mosas och läggs i grytan. Lägg i de övriga hackade chilifrukterna.
- Häll i chilivattnet – dock lite i taget, oxbuljongen och öl tills vätskan täcker köttet. Låt koka upp. Smaka av och bedöm om du klarar av ytterligare chilivatten.
- Låt chilin småkoka. Rör ner spiskummin, oregano och kanel. Hacka chokladen och strö i. Rör ofta så inget fastnar i botten.
- Låt chilin sjuda i 2–3 timmar under omrörning då och då.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Chilin är nu klar, men ytterligare 1–2 timmars sjudande kommer att göra den ännu mer mustig.
- Servera med gräddfil och bönsalsa.