Search
Ölhaken
Share Tweet Email

Ölhaken

City Guide
2018 08 24    08:05
Redaktion

Det är inte bara bryggerier det finns gott om i Göteborg, staden har ett fantatiskt utbud av pubar, ölbarer och restauranger som serverar hantverksöl. Här hittar ni våra åtta favoriter.

Text Erik Sjölund    Foto Emil Gustafsson

THE ROVER
Här hittar man ofta bryggare, pubägare och andra från ölbranschen. The Rover var tidigt en bastion för hantverksöl i Göteborg och har fortsatt att vara en naturlig mötesplats för ölintresserade. Med sitt läge på Andra Långgatan har The Rover hjälpt till att etablera Järntorget och Långgatorna som Göteborgs och kanske Sveriges informella centrum för hantverksöl. Med över trettio kranar där det mesta byts kontinuerligt finns det alltid något intressant, något gott och något klassiskt. Ofta samsas amerikanskt och något enstaka belgiskt med lokala brygder. Från ingången i gatuplan kommer man direkt in baren med de aktuella ölskyltarna ovanför baren och några låga bord. Längre in finns matsalen med träinredning, och där kan man få stadig mat, ofta med en trevlig twist. (Andra Långgatan 12)

HAKET
Haket är inget mindre än en ölinstitution i Göteborg. Med både attityd och inredning som är en av de mest avslappnade i stan, för puben tankarna till ställen som Toronado i Kalifornien eller Kulminator i Antwerpen. Här serveras enkel mat och lokal öl, i utkanten av Långgatorna innan de riktiga hipsterkvarteren i Majorna tar vid. Förutom att servera öl från närliggande bryggerier med ett leende, arrangerar man en återkommande ölmässa och andra event som stöder den lokala ölkulturen. Lokalen påminner vid första anblicken lite om en nattklubb från åttiotalet, men låt dig inte luras innan du sett ölutbudet. Förutom ölkranarna i baren har man två ordentliga kylar med dels ett rikt utbud av lokal öl på flaska, dels importerade storflaskor med suröl från både Belgien och USA. Dessutom finns två olika källarlokaler med en uppsjö av riktiga rariteter som ingen verkar kunna överblicka. (Första Långgatan 32)

3 SMÅ RUM
Trettio- och fyrtioåringarna i Göteborg brukade fika på kaféet 3 Små Rum i tonåren. Sedan dess har det blivit ett mikrobryggeri och en pub – Göteborgs äldsta bryggeripub. Bryggandet sker i liten skala och ölen serveras uteslutande i den egna baren. Förutom den hyperlokalt producerade ölen serveras ett brett utbud av hantverksöl från flera håll i världen. Man hävdar att Tripel Karmeliet har funnits på kran kontinuerligt under tretton år, men roterar de flesta andra kranar med såväl amerikansk IPA som italiensk suröl. Däremot har man en strikt policy mot makrobryggerier under sloganen ”Don’t ask for blask” – i baren hänger överstrukna logotyper från Carlsberg och Heineken. Lokalen ligger en halv trappa ner, i tre små rum precis som namnet anger. Direkt till höger när man kommer in står fyra träskåp med glasdörrar, och visar upp rader av flaskor, inklusive några åtråvärda pjäser från belgiska trappistbryggerier och amerikansk stout. För att fresta oss har man även ställt upp några riktiga rariteter som inte är till salu. (Kristinelundsgatan 4)

OMNIPOLLOS
Man undrar ibland om ens Henok Fentie eller Karl Grandin vet vad det här stället egentligen heter. Någonting med Omnipollos och så kanske ”Gbg” eller ”Fisk”. Oavsett namnet så var det stor uppståndelse när man slog upp portarna i vintras, med en kö som gick runt kvarteret. Jämförelsen med systerbaren i Stockholm är kanske onödig, men vi känner igen stilen och konceptet. Färgskalan går i blått, grönt, rosa och beigt vilket för tankarna till ett akvarium, med blå textilier i taket. På en kaklad vägg bakom baren sitter tio kranar där man emellanåt kan få riktigt ambitiös öl från USA och England. De första månaderna efter öppnandet avlöste öl från Monkish, The Veil, Tired Hands och Other Half varandra. Man serverar inga flaskor förutom vid enstaka speciella tillfällen. Hit går man inte för att få billig stor stark, utan det är ambitiös och åtråvärd öl. Även köket är innovativt, med huvudsakligen amerikanskt inspirerade skaldjursrätter som Clam Chowder. Och så s’mores! (Plantagegatan 3A)

ÖLREPUBLIKEN
I kvarteren bakom Kronhusbodarna, ett litet steg vid sidan av de breda shoppinggatorna, har det funnits hantverksöl länge. Ölrepubliken är en av Göteborgs äldsta pubar för hantverksöl, och på samma adress fanns för länge sedan det välkända Delirium Café. När man kliver in genom dörren i hörnet, sluts man in i den stora lokalens gemytliga interiör. Det är högt i tak och bakom baren hänger en enorm skylt med aktuell kranöl. Man kan nästan alltid få en Scary Gary – en pale ale namngiven efter en av grundarna och givetvis bryggd i stan. Här finns alltid ett par tyska eller tjeckiska lager, något belgiskt kraftpaket – med tillhörande glas – och så flera lokala IPA. Om man ber om flasklistan hittar man en ganska imponerande samling amerikansk och belgisk öl. Ölrepubliken är också populär för matgäster som kan tillbringa en hel kväll här, gärna på över-våningen som ligger mer avskilt. (Kronhusgatan 2B)

BISHOPS ARMS V:A HAMNGATAN
En av de tre inkarnationerna av Bishops Arms i Göteborg, i klassisk stil. En halv trappa ner från gatuplan öppnar sig en gemytlig och vindlande lokal med valv och bås, där man lätt hittar en avskild plats om man söker sig bort från blickfånget. Som på de flesta Bishops Arms har man ett brett utbud av öl på flaskor och kranar – här ett av Göteborgs bredare utbud. En bit bort längs bardisken hittar man nästan alltid en av de få handpumparna med real ale i Göteborg, med öl från England och ibland svenska Skebo eller Nynäshamns. Hit går man förstås inte för en tap takover med ett okänt bryggeri eller för en avsmakningsbricka. Däremot går man hit för en solid hamburgare med en pint hantverksöl till. Men tro det eller ej – en gång var bryggaren från Schlenkerla på plats i baren och serverade rököl från träfat. (Västra Hamngatan 3)

ÖLSTUGAN TULLEN KVILLE
Hisingens utan tvekan bästa ölpub, med ett stort utbud av svensk öl. Som en del av restaurangkedjan Tullen, serverar man uteslutande svensk öl (där man räknar in Omnipollo och andra varumärken som bryggs utomlands), huvudsakligen från hantverksbryggerier även om man också har kranar från Spendrups. I konceptet ingår även robust husmanskost till rimliga priser. På menyn står ofta sill, räkmacka och köttbullar för strax över en hundring. Restaurangen i Kville är nyrenoverad efter en brand, med svartmålade träbjälkar, högt i tak och långa bord med bänkar. Det är inte utan att tankarna går till en ölhall i Alperna. (Herkulesgatan 3A)

STEAM PUNK BAR
Mitt emellan krogtäta Magasinsgatan och ölcentrat Järntorget ligger Steampunk Bar, där namnet avslöjar inredningen. Nitar och läder, korsetter, hattar och mekaniska detaljer pryder både väggarna och servitörerna. Ambitionsnivån är imponerande ner på detaljnivå – på pissoaren ljuder en ubåtssonar från trettiotalet. Lokalen är mindre än man tror med tanke på hur många som får plats. När man kommer in genom dörren möts man av barens digra samling spritflaskor. Till höger står täta rader med bord och en spiraltrappa i gjutjärn leder till ytterligare en matsal på övervåningen. På sju ölkranar finns nästan uteslutande hantverksöl och ibland sker någon tap takeover. Det mest imponerande är ändå ölkylarna bakom baren med ett brett utbud. Särskilt om man gillar svart öl kan man få godsaker, som Eclipse och Marshal Zhukov’s som allt som oftast finns inne. Steampunk föregår med gott exempel genom att flera gånger per år sälja öl från storflaskor glasvis, vilket glädjer Göteborgs finsmakare. (Kungsgatan 7A)

Mikael ”Dugge” Engström är en av delägarna till Brewers Beer Barerna i Göteborg. 2005 grundade han Dugges ale & porterbryggeri. Läs mer om hans ölresa här.

BREWERS BEER BAR
Med tanke på ställets utpräglade inriktning på hantverksöl, är det nästan förvånande hur många som går till Brewers Beer Bar för att bara ta en öl och hänga i största allmänhet. Det visar förstås att man lyckats med ett brett tilltal genom att ha en smal stil. En halv trappa upp från gatan kommer man direkt till baren. Där annonseras de aktuella ölen på en griffel-tavla, och de byts imponerande ofta. Betoningen ligger på lokal öl. Man har ofta öl från Dugges och All In, vilket delvis reflekterar ägarkonstellationen som driver baren, men ofta även amerikansk och annan utländsk öl. Längre in i lokalen finns en större matsal med bordsservering, och om somrarna har man en stor uteservering på gatan. På kort tid etablerade man sig som ett av
Göteborgs bästa pizzaställen, med bland annat flera veganska pizzor på menyn. Det bidrar givetvis till populariteten. (Tredje Långgatan 8)

Leave a Reply

More articles

Latest Places update: July 4th, 2022 Latest Beer Events and News update: April 24th, 2024   Göteborg (Gothenburg) is sometimes said to be the Capital city of beer in Sweden – and it is very easy to agree when you walk around among many nice beer places, serving beers from many local breweries as well as from many […]

Från Bingolotto, räkfrossa och stor stark till ett kultiverat och levande ölsamhälle i framkant. Vad tusan var det som hände? Så här blev Göteborg Sveriges ölhuvudstad.

Latest Places update: April 24th, 2024 Latest Beer Events and News update: April 24th, 2024   Stockholm is an amazing Craft Beer city – not only the Akkurat place, but pretty many other great places as well, create that picture. Also some really classic institutions connected to beer, that is worth to know, are mentioned. With reservations for any […]

Latest places update: April 13th, 2024 Latest Beer Events and News update: April 24th, 2024   Uppsala has last years developed into a flowering Craft Beer city. Not only an old place like O’Connors seems to prosper, but really some new places as well. With reservation for any (sudden) alterations made at the places.   Content A  Some recent major news, alterations […]

Bara ett stenkast från Carnegies gamla sockerbruk och bryggeri, vid Göteborgs inlopp, ligger klassiska Sjömagasinet. Genom åren har världsartister som Rolling Stones, U2 och Bruce Springsteen ätit fisk och skaldjur här och sedan 2011 ägs restaurangen av kocken Ulf Wagner, som 1989 var den första i Göteborg att få en stjärna i Guide Michelin. Köksmästare är Gustav Trägårdh som 2010 tog hem titeln Årets Kock.

25 våningar ovanför Liseberg, i ett av Gothia Towers-tornen styr Gabriel Melim Andersson köket med närodlat, småskaligt och nyskapande som ledord. Ytterligare en bit upp, på taket så har de sina egna bikupor och odlar sina egna örter. 2016 tilldelades Upper House Dining en stjärna i Guide Michelin.