Göteborgsk receptstafett
Göteborgsnumrets hembryggarartikel är lite av en specialare. I denna artikel hittar du 8 recept från lika många Göteborgsbryggerier. Först ut är Olle Andersson på O/O Brewing som sedan har valt nästa bryggeri på tur, och så fortsätter det. Helt enkelt något så självklart som en Göteborgsk receptstafett.
Text & foto Johan Holm
O/O Narangi
Under 2016 lades cirka 60 000 nya öl till i databasen hos RateBeer, alla betygsatta av RateBeers användare. När topp-50-listan efter årets slut presenterades fanns totalt tre svenska öl med, samtliga från Göteborg – Stigbergets Amazing Haze, Stigbergets Gbg Beer Week 2016 och O/O Narangi. Dessa tre öl har dessutom en sak till gemensamt, de är alla skapade av en och samma bryggare, Olle Andersson som är först ut i denna receptstafett. Och det är receptet till IPAn som kommer från hans eget bryggeri O/O Brewing som Olle delar med sig av.
Ocean Göteborgsporter
När vi frågade Olle vem han ville skicka stafettpinnen vidare till fick vi svaret ”Bingen! Han gör den bästa portern i Göteborg”. “Bingen” är Oceanbryggeriets bryggare och medgrundare Thomas Bingebo som med framgång förvaltar Göteborgs arv som porterstad. “Vi har i 0,04g/l Koppacleer 10 minuter innan kokslut. Koppacleer är en fining för koket – som Irish Moss eller protafloc.”
Dugges Lush Simcoe
Med orden “Pinnen mot Dugge, Micke får lämna kontoret. ;)” lämnar Thomas Bingebo över till Dugges. ”Efter att vi på Dugges gjorde Sveriges största ölevenemang genom tiderna tillsammans med The Bishops Arms så visste vi att vi var tvungna att göra en öl. Dom efterfrågade en stil och vi bryggde med ett smil. Teamwork!” Dugges Lush Simcoe är en single hop New England IPA bryggd, som namnet antyder, endast med humlesorten Simcoe.
Bearded Rabbit Stubble Stout
”Vi skickar vidare till Bearded Rabbit, ett bryggeri som vi blivit imponerade av.” det var orden som följde med pinnen från Dugges. ”Detta är vårt hembryggningsrecept för vår imperial stout, Stubble Stout, som funnits på Systembolaget sedan hösten 2016 och som vi slutlevererade i april i år. Så är det en öl du uppskattat så är det bara att brygga den själv. Vikterna är till en relativt liten volym så om ens utrustning klarar mer malt så är det bara att skala upp.”
Vega Docklands Session Ale
Pinnen från Bearded Rabbit följde med orden ”Att skicka vidare var lurigt, så många man vill skicka till men vi skickar vidare
till Vega där vår hembryggarvän Magnus Vasilis numera hänger.” Vega Bryggeri, som du hittar på Ringön, delar med sig av receptet till sin folköl Docklands Session Ale. ”Detta är en våran moderna tolkning på en brittisk ordinary bitter fast med
amerikansk humle.”
Stigbergets Lumor IPA
Vega skickade pinnen vidare till Stigbergets med en önskan om att de skulle dela med sig av receptet till Lumor IPA, vilket de också gjorde. ”I första batchen hade vi i 25 kg nyslungad honung! Det gav inte jättemycket, mer än oönskat mycket alkohol, plus att det blev svårt att följa upp med nyslungad honung i fel säsong. Dessutom väldigt kostsamt så vi strök det ut receptet.”
Mohawk Black Coffee IPA
Nils Hultkantz på Stigbergets lämnar över till Mohawk med orden ”Jag har stor respekt för Stefan och alltid gillat hans öl”
”Använd 3 g/l av ett etiopiskt kaffe. Jag har använt Kebado Dara, Wote Yirgacheffe och Magere Maryame Sidamo i olika brygder. Mal kaffet grov och låt dra tillsammans med en del av ölet i en desinficerad behållare i rumstemperatur i 1-2 timmar. Det går även att tillsätta kaffet direkt i jäshinken och låta det dra i några timmar eller över natten innan omtappning och upptappning men då finns risk att det kan fastna kaffekorn i häverten.”
Beerbliotek A Moment of Clarity
Från Mohawk landar nu pinnen hos Beerbliotek som blir stafettens åttonde bryggeri i ordningen. Och de delar med sig av receptet till A Moment of Clarity, som var 2017 års GBG Beer Week-öl. ”In terms of things that Homebrewers need to think about when brewing this beer. They should consider their waterprofile and yeast selection.We make our water much more chloride forward to give a soft mouth feel. We use an ESB yeast with medium attenuation to hold some body in the beer and some nice esters to work with the hop profile. Other than that, fermentation temperature is important. We start low at 18,5°C and then raise to 21,5-22°C after two-three days of fermentation.”
Vi tyckte att det vore trist om stafetten skulle ta slut med A moment of Clarity, därför kommer vi låta den leva vidare här på sajten, och nu släpper vi kopplingen till Göteborg och låter bryggerierna välja vilket de vill i hela världen. Nyfiken på vilket bryggeri som Beerbliotek skickar pinnen vidare till? Vad väntar du? Klicka dig vidare här och stilla din nyfikenhet.