Stigbergets West Coast IPA
Stigbergets har på bara några få år etablerat sig som ett av Sveriges bästa bryggerier av modern pale ale och IPA. West Coast IPA har blivit ett flaggskepp där man visar upp ett stort register av bryggkunskap och kombinerar fruktigt överdåd med väl avvägd beska. Det är dessutom ett öl som blivit något av en symbol för den stora, spännande floran av bryggerier och öl som dykt upp i Göteborg under de senaste åren.
Av Johan Lenner
Det finns några kombinationer av amerikanska humlesorter som blivit omedelbara klassiker. Bland de första sorterna som blev populära att använda i IPA var det de så kallade C-humlesorterna, alltså Cascade, Centennial, Chinook och Columbus, som användes i olika kombinationer i nästan varje humlefokuserad öl. Sedan kom Amarillo och Simcoe som tillsammans utgjorde en svårslagen kombination, som bland annat användes i den hyllade Pliny The Elder från Russian River.
För några år sedan dök så sorterna Citra och Mosaic upp kort efter varandra. Var för sig har de tagit humleälskare med storm men det är när de används tillsammans som den stora magin skapas. I Stigbergets West Coast IPA är det just denna kombination som används frikostigt och det är en av anledningarna till att den är Sveriges kanske allra bästa IPA.
Det finns förstås fler moment än att välja sina humlesorter som man behöver lyckas med för att skapa en bra IPA och alla som smakat West Coast IPA inser att Stigbergets har lyckats hela vägen. Balansen, renheten, nyanseringen – allt sitter som ett smäck.
Kombinationen av Citra och Mosaic tillsammans med en humleanvändning som består av lika delar teknisk precision och konstnärlig elegans ger ölet en frisk fruktighet med toner av söt citrus och färsk exotisk frukt, med små uppstickare av blåbär, melon och tallbarr. Få svenska bryggerier lyckas få ut så här mycket av sin humle.
Eftersom utseendet är någonstans mellan disigt och grumligt och smaken är så fruktfokuserad går tankarna mot den IPA som görs i New England och följaktligen kan namnet West Coast tyckas missledande. Det här är dock en öl från den svenska västkusten och här blandas influenser från den amerikanska västkusten och New England. Det finns såväl ett fokus på fruktigheten och en len munkänsla som en markerad beska och en tuffhet i tonerna.
West Coast IPA når den där fina medelvägen när det kommer till tillfälle för inmundigande, för den passar lika bra att sippa på medan man grillar en varm sommarkväll som när man slår sig ner i soffan en lördagseftermiddag i oktober för att titta på fotboll. Dessutom passar den förstås till mat och gärna då världens kryddiga kök, såsom det mexikanska, det nordafrikanska, det indiska och det sydostasiatiska, om vi tillåter oss att ta det i breda termer. Undviker du bara de hetaste anrättningarna, som det förvisso finns gott om i nämnda kulinariska områden, finns många poäng att plocka. Fokusera istället på rätter med krämiga inslag av sötma eller fetma så som från exempelvis kokosmjölk eller avokado.
Ska man botanisera i ostdisken för att hitta en partner till West Coast bör man göra sig själv tjänsten att leta upp en farmhouse cheddar med en lätt syrlig touch.
Man ska inte underskatta vikten av färskhet när det kommer till IPA, vilket såklart också gäller denna öl. Därför hjälper det förstås att det är ett populärt öl med bra snurr på lagret och eftersom den finns i fast sortiment kapas lite av ledtiderna som annars följer med de tillfälliga lanseringarna. Med andra ord hittar man den allt som oftast i just färskt skick.
Det här är inte en öl som har en historia som går tillbaka till förrförra seklet. Det är inte en öl som vilar på långa traditioner och hemligheter som ärvts ned genom generationer. Det är däremot en öl som lutar sig emot ett stort kunnande hos en bryggare som dessutom lär ha en perfektionistisk ådra. Det här är nämligen så bra det bara kan bli.
Visste du att …
… Stigbergets West Coast IPA finns att köpa som hembryggarsats hos Lilla Köksbryggeriet.
… Stigbergets är ett av Sveriges internationellt sett mest kända bryggerier.
… Stigberget ligger i stadsdelen Majorna i Göteborg. Men bryggeriet flyttade i somras ifrån Majorna och håller numera till vid Partihallarna.