Search
Punk IPA
Share Tweet Email

Punk IPA

Beer portrait
2017 01 11    21:22
Redaktion

”Det här är en aggressiv öl och vi bryr oss inte om du inte gillar den. Det är ganska osannolikt att du har den goda smaken eller är sofistikerad nog för att uppskatta djupet, karaktären och kvaliteten av denna högklassiga hantverksöl. Du borde kanske dricka en kommersiell, smaklös, billig och utspädd lager istället. Och stäng dörren efter dig.”

Text Lars-Göran Dahlgren

Med dessa blygsamma ord introducerade BrewDog år 2007 sin premiäröl Punk IPA. I sann punkanda är texten på etiketten nästan ordagrant stulen från Arrogant Bastard, flaggskeppsölen från amerikanska Stone Brewing. Förvisso ett ganska fräckt knep men det fungerade bevisligen och idag är Punk IPA den näst bäst säljande överjästa ölen och den bäst säljande ipa:n på Systembolaget. Texten på förpackningen är numera utbytt, men Punk IPA är fortfarande en kaxig öl som lämnar få oberörda.

BrewDog har på bara tio år gått från garagebryggeri till globalt varumärke med över femhundra anställda, 44 barer och två bryggerier. Under denna tid har man även hunnit med att brygga världens starkaste öl, göra tre säsonger av en TV-serie, lansera över 300 öl och mycket mer. De kompromisslösa grundarna James Watt och Martin Dickie hamnar ofta i blåsväder i media, och det är kanske inte så konstigt. Med otaliga upptåg och påhitt har de väckt starka känslor hos inte bara ölnördar, utan hela allmänheten. Vad sägs om att låta en punkklädd kortväxt person demonstrera utanför 10 Downing Street mot uråldriga lagar kring glasstorleken på brittiska pubar? Eller konststycket att brygga en 55-procentig(!) öl och sedan paketera flaskorna i uppstoppade djur? Smaklöst tycker vissa, genialiska pr-trick menar andra.

Med sin stundtals aggressiva retorik och självsäkra attityd kan BrewDog lätt uppfattas som arroganta och självgoda. De har flera gånger hamnat i luven med den brittiska konsumentorganisationen Camra och har sedan 2011 portats från Great British Beer Festival. Men, vare sig det gäller att brygga den smakrika alkoholfria ölen Nanny State eller att gratis dela med sig av alla sina recept till hembryggare så lär det inte råda några tvivel om den genuina passion och entusiasm som BrewDog hyser för öl. Ett är i alla fall säkert. BrewDog gör ingenting halvdant.

Punk IPA är inget undantag, det är en välbryggd ipa i väldigt modern tappning med hela sexton gram humle per liter. Detta är ungefär tio gånger så mycket humle som används i den kommersiella, smaklösa och utspädda lagern som BrewDog raljerar mot. Torrhumling med de sex olika humlesorterna Amarillo, Cascade, Nelson Sauvin, Simcoe, Ahtanum och Chinook ger ölen en intensivt humlig doft som har toner av grapefrukt, tall och tropisk frukt. Med endast pale ale-malt och ett uns karamellmalt är munkänslan lätt och avslutet torrt. Denna ölstil handlar ju inte om maltighet och kroppen klarar med nöd och näppe att balansera den intensiva beskan som väger in på 40 ibu. Alkoholhalten ligger på, för stilen, relativt beskedliga 5,6 % och gör ölen till en dekadent njutning som man gärna dricker mer än en av.

Färskhet är alltid viktigt när det gäller humlig öl och Punk IPA är inget undantag. Den finns på alla systembolag och paketeras i både flaskor och burkar, men var noga med att kolla datummärkning innan du köper. I gamla exemplar har aromen ofta bleknat och ölen blir platt, intetsägande och tråkig men får du tag på ett färskt exemplar så belönas du med en intensiv explosion av humlearom i absolut världsklass.

Leave a Reply

More articles

Att dricka Oppigårds Amarillo är som att avnjuta en riktigt bra amerikansk pale ale – fast på svenska.

Centennial IPA från Founders Brewing Co. kommer visa dig att burköl också är finöl.