Search
Founders Centennial IPA
Share Tweet Email

Founders Centennial IPA

Beer portrait
2015 11 30    13:03
Redaktion

Det lär fortfarande finnas folk som tror att öl på burk är ”fulöl”. Vill man komma ur den villfarelsen bör man genast bege sig till Systembolaget och inhandla en Centennial IPA från Michiganbryggeriet Founders Brewing Co. 

Text Johan Kronquist

Stilen IPA är ju känd för sin beska uppenbarelse, särskilt om den är av amerikanskt ursprung. Men det är knappast någon onyanserad humlebomb som erbjuds här, utan en synnerligen välbalanserad ale med blommig bouquet, friska citrustoner från torrhumling, mjukt knäckig sötma från malten och harmonisk beska. Väldigt långt ifrån någon ”fulöl”.

När Centennial IPA lanserades första gången i USA 2000 var den relativt svårsåld. IPA-hysterin hade ännu inte riktigt kommit igång. Dessutom var valet av den relativt nya humlesorten Centennial något allt annat än självklart vid den tiden. Tio år senare var ölet dock upptäckt och älskat av USA:s ölvänner och medaljer på ölfestivaler följde. Idag anses Centennial IPA vara en av världens bästa öl i stilen och den används rentav i öldomarutbildningar som förebild och typexempel för stilen amerikansk IPA.

Centennial IPA är en så kallad single hop IPA, det vill säga att den bara är kryddad med en enda humlesort, i det här fallet Centennial. Denna humlesort brukar kallas ”Super Cascade” eftersom dess kraftfulla citrus/grapefrukt-arom påminner om Cascade, men här är alfasyrahalten betydligt högre. Det ger en högre beska och skarpare aromer. Centennial är en förädlad korsning av Brewer’s Gold, Fuggle, East Kent Golding, Bavaria och en femte okänd humlesort. Den togs fram redan 1974 men kom ut på marknaden först 1990.

Ur den ljusgröna burken — som är ett litet nyklassicistiskt konstverk i sig — rinner en ljust bärnstensfärgad, nästan bronsaktig och aningen disig vätska. Ett krämigt gräddvitt skum tar tid på sig att sjunka undan. Det första som når näsan är tallbarr, kåda, citrus och en markant maltig doft i form av sött bröd. Ger man det några sniff till kan man ana ananas, aprikos, mango, svart te och en diffust blommig örtighet. Ha inte för bråttom med första klunken bara, då doftspannet är större och mer komplext än man först kan tro. Aromen bjuder på riktigt trevliga överraskningar för den tålmodige.

Munkänslan är fyllig för stilen, med en kraftfull kolsyra som kittlar tungan. Smaken är en tydligare citrusbärare med blodgrape och tropisk fruktighet i självklart centrum. Maltigheten är även här tydlig med karamellsmak och en sirapsliknande, knäckig sötma som interfolierar frukttonerna elegant. Den med känsliga smaklökar kan kanske ana de dryga sju procenten, men för de flesta ger den sig mest tillkänna som en lite värmande känsla i magen. I eftersmaken sjunger beskan vidare med tydliga toner av blodgrape. Och den där beskan är – som sig bör i en IPA — med hela vägen, men den gör aldrig våld på övriga smaker.

Centennial IPA bjuder på en långvarig och konsekvent smakupplevelse i linjär rörelse, från första klunken till eftersmakens tropikbeska insjunkande. Det är en solid och självklar dryck, torr men ändå med tillräckligt mycket läskande fruktighet för att locka till vidare drickande. För vi snackar hög drickbarhet här, inte minst med tanke på procenten.

Humle är en färskvara och många oroar sig för kvaliteten på humle-dominerade öl från USA. Och visst, många tappar stinget av lång frakt över Atlanten och Systembolagets lagringspolicy, men Centennial IPA klarar sig överraskande bra. Tack vare sin bastanta maltbas och frikostiga torrhumling känns den förhållandevis fräsch. Humlen kan på sin höjd upplevas som lite småsömnig, men aldrig riktigt trött.

Det kan vara knepigt ibland att kombinera IPA med mat. Den markerade beskan kan få ölet att verka astringent, det vill säga lite kärv. Men friterad och salt mat funkar bra, då fett och sälta dämpar de beska dragen och riktar uppmärksamheten mer mot den maltiga undertonen. Nu har Centennial IPA ett så genuint maltigt fundament att den faktiskt matchar allt från japansk wasabi och indiska curry-rätter till såväl kryddig thaimat som rena efterrätter som tamarindkryddad chokladkaka. Vill man vara på den säkra sidan är det robusta och feta maträtter som gäller. Prova med grillad ryggbiff, entrecôte eller pulled pork till exempel. Till fisk eller vegetariskt så tänk gärna även där grillat och fett; laxkotlett, sandwich med zucchini, sallad med avokado eller nachos med karaktärsfull ost och guacamole. Servera ölet runt 10 grader.

Det brukar sägas att Founders inte kompromissar. Bryggeriet har trots allt som slogan: ”Vi brygger inte öl för massorna, vi brygger för oss”. En filosofi som uppenbarligen fallit i god jord, då bryggeriet idag räknas som ett av, om inte världens, så åtminstone USA:s bästa. Den viktigaste nyckeln till Centennial IPA och dess drickbara framgång stavas dock balans. Balans och malt. Få moderna amerikanska bryggerier kan stoltsera med öl som vilar på en så gedigen maltgrund som Founders. Vi kan se det i bryggeriets skotska ale Backwoods Bastard, i dess porter eller imperial stout. Men också i de mer humledominerade dryckerna, som just Centennial IPA. Ett lysande exempel på att en välavvägd balans mellan humle och malt är en förutsättning för en lyckad IPA.

Att detta högklassiga öl faktiskt numera finns i Systembolagets fasta sortiment var något som svenska ölvänner bara kunde ha våta drömmar om för ett par år sedan. Men nu är den här och det är en ynnest för såväl humleskallar som maltmuppar.

Leave a Reply

More articles

Humle har länge varit en självklar ingrediens i öl, men aldrig i så stor utsträckning som idag.

I norra Kalifornien har Sierra Nevada bryggt sin stilbildande pale ale sedan bryggarpionjären Ken Grossman öppnade bryggeriet 1980.

Att dricka Oppigårds Amarillo är som att avnjuta en riktigt bra amerikansk pale ale – fast på svenska.