Search
En svensk amerikanare
Share Tweet Email

En svensk amerikanare

Beer portrait
2016 11 22    15:45
Redaktion

Oppigårds Amarillo är ett okomplicerat öl som knipit guldmedalj på Stockholm Beer & Whisky Festival två år i rad, 2010 och 2011. Att dricka det hyllade ölet är som att avnjuta en riktigt bra amerikansk pale ale – fast på svenska. 

Text Jonas Lundgren

Det började med ett högtidligt firande 2009 när Oppigårds Bryggeri fyllde sju år. Firandet var lyckat och jubileumsbrygden blev så uppskattad att Oppigårds började tillverka kalasölet Oppigårds Amarillo året om. Det skulle visa sig vara ett klokt drag! Precis som bryggeriets valspråk – ”Början på en ny tradition” – antyder så har drycken blivit en uppskattad vana för många. Succéölet finns idag på 338 av Systembolagets butiker.

För att skapa en tradition måste man tala till bredare grupper, vilket Amarillos ”mamma” Sylvia Falkeström, grundare av bryggeriet Oppigårds, insåg. Genom att humla med humlesorten Amarillo har hon och hennes bryggarkollegor skapat ett vanebildande öl som fått en bred folklig förankring. Visserligen kan man hävda att det gått inflation i att humla med humlesorten Amarillo men det spelar ingen roll, den aspekten glöms snabbt när man dricker denna tolkning av hur bra humle bäst används.

Här handlar allt om humlen. Och i det här fallet endast en sorts humle, Amarillo. Oppigårds Amarillo är både humlad och torrhumlad med Amarillo-humle vilket resulterar i en rak, enkel öl som är rik på smaker. Föreställ dig att du pressar och biter lite på ett granbarr, suger lite på en citronskiva och tuggar på ett blåbär. Så skulle man kunna beskriva en Amarillo i komprimerat format. Samtidigt som ölet är friskt så finns däri också en förnimmelse av nybakad fralla – en god antydan åt ljust luftigt bröd och en svag sälta. Humlesorten har i sig en arom av citrus med drag åt beskan i grapefrukt. Dessutom finns där, i alla fall i det kalasöl Oppigårds brygger, en rundare och något sötare ton som från färska bär och skog.

Att dricka en Oppigårds Amarillo är detsamma som att dricka en av de främsta amerikanska pale ales som bryggs i Sverige. Den passar till mycket och är ett väldigt bra prat-öl. Men vill man inte bara snacka utan ha en bit mat till ölet så är kåldolmar med kokt potatis, brunsås och lingonsylt att rekommendera. Det finns något fräscht med Oppigårds Amarillo som gör att ölet passar även till den här typen av tyngre kötträtter. Den runda smaken som anas i de bäriga tonerna gifter sig med lingonen och citrusstinget kompletterar den lilla syra som finns kvar i den kokta kålen. Kort och gott, maträtten och ölet kompletterar varandra på ett väldigt fint sätt och gör att matens smaker växer.

Ölet är vackert bärnstensfärgat när det hälls upp i ett glas och påminner om en sen solnedgång över havet i juli månad – klart med en gloria av nyanser runt sig. Ett lätt smutsvitt skum ligger på toppen i glaset men sjunker snabbt undan i takt med att ölet dricks ur och lämnar då tunna skumbilder i glaset. Skummet har en stark smak av röd grapefrukt samtidigt som det är fluffigt på ett sätt som får en att tänka på de tunna molnslöjor som brukar finnas på himlen innan solen gått ned.

Ölet bryggs i en nedlagd smedja i Ingevallsbenning beläget i Hedemora, Dalarna. Här huserade Oppigårds vd:s farfar, som smed, en gång i tiden. Ölet genomgår en bryggprocess där det först mäskas in och därefter genomgår lakning. Brygden värms upp i en vörtpanna och får sedan koka i drygt en och en halv timme. Därefter kyler en Whirlpool ned drycken innan den pumpas över till en kombitank där den jäser och lagras. Torrhumling med Amarillo väntar och efter ungefär tre och en halv vecka är det dags för tappning. I samband med tappningen filtreras ölet.

Förslagsvis dricker du Oppigårds Amarillo ur ett tulpanformat glas, då får du ta del av aromerna på bästa sätt och får en bra känsla i munnen. Vid en serveringstemperatur av 10–11 grader smakar Oppigårds Amarillo allra bäst. Kolsyran är inte speciellt hård men den stiger snabbt genom vätskan, nästan som om den är på rymmen. Ta en sipp och låt brygden leka med din tunga ett ögonblick. Detta är ölet för ett stilla samtal en sen sommarmiddag.

Leave a Reply

More articles

På nyårsafton 2003 krossades den första malten i Ingvallsbenning utanför Hedemora, och dagen efter mäskade Björn Falkeström in Oppigårds första öl. Sedan dess har det bryggds miljontals liter öl här. Vi besöker Sveriges mest framgångsrika hantverksbryggeri och pratar pengar, motgångar och framtidsplaner.

Trendig men också traditionell. Omskriven och omtvistad. Mångfacetterad och mytomspunnen. Det här är historien om ölstilsgruppen påle ale.

Centennial IPA från Founders Brewing Co. kommer visa dig att burköl också är finöl.

1994 förvandlade Björn Falkeström en gammal smedja till hobbybryggeri. Nu tillhör Oppigårds Bryggeri veteranerna bland svenska småbryggerier.

Humle har länge varit en självklar ingrediens i öl, men aldrig i så stor utsträckning som idag.