Search
Sierra Nevada Pale Ale
Share Tweet Email

Sierra Nevada Pale Ale

Beer portrait
2017 11 30    17:14
Redaktion

Det kan knappast finnas någon öl som har haft så stort inflytande på den amerikanska mikrobryggarrevolutionen som Sierra Nevada Pale Ale. Det har blivit en ikon för den moderna ölkulturen och är en öl som fångar den amerikanska drömmen i en flaska.

Text Johan Lenner 

Innan Ken Grossman och Paul Camusi startade Sierra Nevada Brewing Company i början av 80-talet hade de spenderat flera månader på att brygga små testsatser av deras pale ale för att spika receptet. När de väl hade fått igång sitt fullskaliga bryggeri lät de brygga flera satser av Sierra Nevada Pale Ale som de inte sålde, för att kunna åtgärda babysjukdomar i bryggeriet och försäkra sig om att de kunde brygga öl som smakade likadant varje gång.

Kanske är det den medvetenheten om kvalitet som gjorde att Sierra Nevada inte bara var ett av få bryggerier bland de som startade i USA i början av 80-talet som överlevde, utan också blev ett av de allra största. Pale Ale har alltid varit deras flaggskepp och är en stor del i deras framgång. Många andra amerikanska bryggare har också tagit inspiration från den.

När Sierra Nevada Pale Ale först kom på marknaden var den något unikt och en av grundpelarna i dess numera klassiska smakprofil är Cascade. Humlesorten som i likhet med Sierra Nevada Brewing Company är döpt efter en bergskedja lanserades redan i mitten av 70-talet men ansågs av många ha en alltför intensiv smak och ratades av de stora bryggerierna. Grossman och Camusi såg istället storheten i dess citrusdrivna smak och valde att göra den till den tongivande humlesorten i deras Pale Ale.

Ölets 38 IBU, dess tydliga maltkaraktär och Cascadehumlens citruskaraktär gjorde att ölet upplevdes som mer eller mindre extremt av 80-talets amerikanska öldrickare. Idag är sådana faktorer vardagsmat men ändå står sig Sierra Nevada Pale Ale fortfarande i konkurrensen. Hemligheten ligger i ett välbalanserat öl och att Ken Grossmans kvalitetstänk är minst lika stort nu som det var 1980.

Eftersom man i början inte hade råd med utrustning för att kolsyra sin öl på annat sätt valde man att låta ölen kolsyrejäsa på flaska, förfarandet som på engelska kallas för bottle conditioning. Det ger också ett mer levande öl och metoden lever kvar än idag och hanterar man flaskan varsamt får man ändå en helt klar öl i glaset. Färgen är gyllene med ett tätt vitt skum – en klassisk look som alltid funkar.

Ett par sniffar i glaset avslöjar en arom med en bred bas av rostat bröd, försiktiga karamelldrag och en mild fruktighet. På det byggs en topp med mjuka toner av grapefrukt och tallbarr. Det finns en elegans i dess enkelhet på ett sätt som få öl bemästrar.

Med en klunk fylls hela munhålan av smaker, men intensiteten är just sådan att man inte behöver återhämta sig innan nästa klunk. Ölet bjuder upp smaklökarna till duell, på ett gentlemannamässigt sätt. En mild sötma mjukar upp smakerna som sedan avslutas med en lång, behaglig beska som skapar ett pockande efter en ny klunk.

Sierra Nevada Pale Ale är ett öl som passar alla årstider och de flesta situationer. Det gör sig lika bra på egen hand som till måltider. Det är tillräckligt utmanande för att passa när ölet står i fokus och enkelt nog för att stå i bakgrunden. Som måltidsdryck passar det lika bra med en hamburgare eller en grillad biff som till thaimat. Cascadehumlen gör sig väldigt bra ihop med koriander, såväl när man använder de färska bladen som de malda fröna. Därför funkar den fint med tacos i alla varianter, allt från Svensson-varianten med färdiga såser och kryddblandningar till mer grundliga utföranden, som när man spenderat en halv eftermiddag på att göra carnitas, blanda salsor och baka egna majstortillas.

När man dricker en Sierra Nevada Pale Ale intar man ett sorts vittnesmål över Ken Grossmans resa från hembryggare till ägare av ett företag värt miljarder. Den amerikanska drömmen samlad i en flaska öl.   

Andra amerikanska bryggare om Sierra Nevada Pale Ale

”When you die as a brewer, you go to Chico.”Matt Brynildson, Firestone Walker

”If I’m sitting down at a bar, that’s the beer I order, I don’t think a week goes by that I don’t drink a Sierra Nevada Pale Ale.”
Rob Tod, Allagash

”Little by little people who were already drinking Sierra Nevada Pale Ale found our IPA, and it was these customers that kept us afloat.” Vinnie Cilurzo, Russian River

”It blows my mind that Sierra Nevada makes so much of it, and the brewery sends it all over the country, and yet it’s always really consistent and really good.” Jeremy Kosmicki, Founder’s

”The consistency and quality of this beer remains the aspiration of all breweries. It’s the granddaddy of American craft beer.” Jeff Gorlechen, Sixpoint

”Sierra Nevada is one of the few breweries that avoided the ‘that band got too big and now they suck’ syndrome.”Ryan Sentz, Funky Buddha

”The beer laid tracks in the American palate.” – Gabriel Magliaro, Half Acre

LÄS MER Vill du läsa mer om Sierra Nevada och deras Pale Ale? I c/o HOPS #9 finns ett längre reportage om ett besök på bryggeriet i Chico, Kalifornien. För den som vill läsa ännu mer rekommenderas boken Beyond The Pale – The Story of Sierra Nevada Brewing Company av bryggeriets grundare Ken Grossman.

Leave a Reply

More articles

I norra Kalifornien har Sierra Nevada bryggt sin stilbildande pale ale sedan bryggarpionjären Ken Grossman öppnade bryggeriet 1980.

Sierra Nevada har bryggt Bigfoot årligen sedan 1983 och trots att den från början var tänkt att konsumeras färsk är den gjord på ett sätt som har gjort den lämplig att lagra. Tillsammans med hög tillgänglighet och ett för öltypen lågt pris har den blivit ett vanligt lagringsobjekt hos såväl amerikanska som svenska ölsamlares källare. […]