Detta nummer är ett specialnummer med två omslag, ett från varje håll, där temat från ena hållet är Reinheitsgebot och från andra hållet ”den gränslösa ölen”.
Den tyska renhetslagen firar 500 år. Påbudet som fastslog att öl endast får bryggas med malt, humle och vatten. Hela Tyskland är i feststämning för att hylla denna garanti för bra öl. Eller?
Sveriges kanske största förespråkare för de tyska renhetslagarna heter Richard Bengtsson och är chefsbryggmästare på Spendrups.
Operakällaren har anor från 1700-talet. Vi pratade med kökschef Stefano Catenacci om traditioner, hans matfilosofi och vad som egentligen är god mat.
Idag är Punk IPA den näst bäst säljande överjästa ölen och den bäst säljande IPA:n på Systembolaget. Det är en kaxig öl som lämnar få oberörda.
Dekoktionsmäskning är en av de dyraste och mest tidskrävande bryggteknikerna som finns. Här avmystifierar vi detta extremt traditionella sätt att spendera en förmiddag vid spisen.
Brygger man utanför renhetslagen i Bayern är risken stor att man kastas in i en byråkratisk och närmast kafkaliknande labyrint av paragrafer. Detta fick bryggeriet Camba Bavaria erfara.
Öl bryggd med fårbajsrökta valtestiklar, skäggjäst eller tobak? Är du sugen är det inga problem. Den ölen finns. Nadja Karlsson guidar dig här i de knasiga ölens värld.
Omnipollo är bryggeriet som ständigt flyttar fram gränserna för vad vi tycker att öl är, och borde vara. Henok Fentie är en av hjärnorna bakom bryggeriet.
På Punk Royale tar man fun dining på allvar och att gå dit är mer en show än något annat.
Många nya kommersiella ölstilar kommit från galna, men lyckade, hembryggarexperiment där man vågat ta ut svängarna.
N’Ice Chouffe är en (relativt) traditionell belgisk öl. Med både timjan och curacao i brygden blir det underbar brygd att dela vid brasan under mörka vinterkvällar. Text Jens Skrubbe Lika självklart som att tomten kommer på julafton eller att man säger amen under julottan kan man vara säker på att denna smäktande pjäs dyker in […]
Följ med på en rymdresa i ölets tecken där PR nästan blivit viktigare än smak.
c/o HOPS redaktions guidar dig till de bästa ölen.