Search
Camba Bavaria vs. Bayern
Share Tweet Email

Camba Bavaria vs. Bayern

The World
2017 01 11    18:22
Redaktion

I Bayern håller myndigheterna stenhårt på Reinheitsgebot. Öl som innehåller annat än malt, humle, jäst och vatten får inte bryggas. Skulle någon få för sig att göra det ändå är risken stor att man kastas in i en byråkratisk och närmast kafkaliknande labyrint av paragrafer. Detta fick bryggeriet Camba Bavaria erfara när de valde att brygga en milk stout.

Text Carl Undéhn

Markus Lohner hade egentligen aldrig tänkt stå i centrum för de nya tyska bryggarnas krav på att mjuka upp den tyska renhetslagen. Faktum är att han inte ens hade planerat att bli bryggare, men nu blev det så. När renhetslagarnas vara eller icke vara diskuteras i Tyskland dyker hans historia alltid upp. Historien om hur han och hans bryggeri Camba Bavaria kämpade för att få sälja en milk stout i Bayern.

När Markus Lohner under tio år arbetade med bryggerianläggningar i USA vidgades hans syn på öl då han kom i kontakt med ölstilar som han inte kände till från uppväxten i Tyskland. När han så småningom flyttade tillbaka till Bayern valde han att bygga ett litet bryggeri i anslutning till sitt företag för bryggerianläggningar. Tanken var att kunna visa eventuella kunder hur det hela fungerade och för att göra det måste han ju brygga öl. Ölen uppskattades av lokalbefolkningen eftersom det till skillnad från de flesta andra byar i området saknades ett lokalt bryggeri. Det kom folk och knackade på som frågade om det kanske gick att smaka lite. Det kom allt fler och till slut grundades ett bryggeri med namnet Camba Bavaria. Snart kunde Markus erbjuda över 40 olika ölsorter.

Han lyckades med något som måste ses som ett mirakel. Nämligen att få de lokala invånarna i en liten bayersk by att dricka pale ale istället för helles eller weissbier. Visserligen kallade han ölen för “Ai Pi Ei” och sa att det var “bayersk IPA”. Men ändå.

2014 valde de att brygga, vid sidan om sina andra öl, en milk stout. Några månader senare fick de ett brev från den bayerska livsmedelsmyndigheten.

Enligt den gällande bayerska öllagen var deras milk stout ingen öl och fick därför inte säljas som det.

Det är endast drycker bryggda med malt, humle, jäst och vatten som får kallas för öl. En milk stout innehåller förutom det även mjölksyra och håller sig därför inte inom renhetslagen. I övriga Tyskland finns möjligheten att ansöka om tillstånd för att brygga så kallade “specialöl”, men i Bayern är det inte möjligt. Men om det inte är en öl vad är det då?

Myndigheten ansåg dessutom att milk stout var ett “fantasinamn”. Samtidigt konstaterade de att milk stout är ett känt begrepp för en klassisk brittisk ölstil. Därmed kunde konsumenterna luras att tro att det här handlade om en öl. Vilket det enligt den i Bayern gällande öllagen klart och tydligt inte var. Det var alltså inte ok. Ännu värre var det med ordet milk, och det faktum att det fanns en ko på etiketten. Det är två väldigt tydliga hänvisningar till mjölk. Innehåller denna hemlighetsfulla dryck någon mjölk? Nej.

csm_milk-stout-auf-der-flucht_2b77af6f76

 

Så vad var Camba Bavarias milk stout? Det var ingen öl och inte heller en flaska mjölk. Faktum är att myndigheten inte alls kunde klassificera deras öl. De bad därför Camba Bavaria om en allmän och tydlig beskrivning. Sälja den fick de inte göra och flaskorna som fanns kvar på lagret skulle hällas ut.

Bryggeriet valde vid det här laget att kalla ölen för “en jäst alkoholdryck” och försökte på en annan väg lösa gåtan om vad det egentligen var de hade har bryggt. De kontaktade skatteverket. Där bad de om ett utlåtande för vilken skatteklass drycken hörde hemma i vid export. Öl var det ju inte, det hade livsmedelsmyndigheten slagit fast. De provade istället med “nomenklatur 2206 00 39” som gäller för “annan jäst dryck, skummande”. Allt som tydde på att det hela skulle kunna röra sig om en öl togs bort från etiketten. Som en blinkning till livsmedelsmyndigheten valde de också att ge drycken ett riktigt fantasinamn. Bokstäverna i milk stout kastades om till Klim Tuots. Kossan som riskerade att lura folk att det rörde sig om mjölk försvann också, och istället pryddes etiketten av en cowboy med ett lasso i högsta hugg. Alltså, ingen hänvisning till öl, inte ord om mjölk, ingen kossa och namnet Klim Tuots.

Nu var Camba Bavaria säkra på att de skulle få sälja sin dryck. Dessutom utan ölskatt eftersom det ju inte var en öl. Efter lång väntan kom äntligen beskedet från skattemyndigheten. En besvikelse. Mot alla odds valde de att klassa drycken som en öl trots att livsmedelsmyndigheten sagt det motsatta. Varför?  Det var ju en milk stout, en klassisk brittisk ölstil och därför en öl. Detta blev slutet för deras milk stout/klim tuots.

Men, Camba Bavaria ger inte upp. De fortsätter att brygga sina hyllade öl i bryggeriet vid Chiemsee. För de sorter som inte håller sig till renhetslagen har de hittat en annan lösning. De brygger den helt enkelt på andra sidan gränsen, i Österrike, för att sedan importera tillbaka den till Bayern.

Leave a Reply

More articles

Den tyska renhetslagen firar 500 år. Påbudet som fastslog att öl endast får bryggas med malt, humle och vatten. Hela Tyskland är i feststämning för att hylla denna garanti för bra öl. Eller?

Följ med på en rymdresa i ölets tecken där PR nästan blivit viktigare än smak.