Search
Ölets rymdkapplöpning
Share Tweet Email

Ölets rymdkapplöpning

The World
2017 01 08    21:27
Redaktion

Att det inte finns några gränser för vilken stuntöl man kan brygga håller nog de flesta med om. Det finns de som tänjer på gränserna ännu mer än så. Rymdöl (ja, du läste rätt) har de senaste åren blivit vanligare och många bryggerier har gett sig in i ölvärldens rymdkapplöpning. Jäst och korn som färdas ut i rymden och tillbaka igen och måndamm som tillsätts i bryggningen är bara några exempel på vad man kan hitta på. Den stora frågan är, varför?

Text Lovisa Olai

Först ut med rymdöl var det japanska bryggeriet Sapporo som 2009 kom ut med ölet Space Barley.  Projektet startade 2006 när Sapporo skickade upp kornfrön till den internationella rymdstationen. Där befann sig fröna i fem månader innan de återfördes till jorden och till slut användes för att brygga öl med. Den här satsningen var ett samarbete med ett ryskt och ett japanskt universitet och vinsten från den väldigt limiterade batchen donerades till välgörenhet. Faktum är att forskning inte har en helt obetydlig roll i rymd-ölens utveckling. Men mer om det senare. Hur smakade då Space Barley? Även fast kornet åkt hela vägen till rymden och tillbaka hade det i slutändan ingen påverkan alls på smaken.

Finns det då någon mening med att skicka upp öl i rymden eller är det bara en gimmick? Den frågan ställs på sin spets när man ser till det Oregonbaserade bryggeriet Ninkasi Brewing. 2014 fick de idén att skjuta upp jäst i rymden, vilket de i juli samma år också gjorde. Under hejarop och ryggdunkningar kan man på Ninkasi Brewings hemsida se hur raketen innehållande jästen skjuts upp i atmosfären (mer specifikt till exosfären, atmosfärens yttre gräns). Tyvärr gick experimentet lite snett då raketen inte landade där de trodde när den kom tillbaka ner på jorden. Därför tog det hela 27 dagar att hitta den och då hade jästen dött och gick inte längre att brygga med. Gänget på Ninkasi gav dock inte upp utan förberedde en ny raket och planerade för en till uppskjutning. Efter ett par månader var det dags igen och den här gången gick det som planerat och jästen överlevde rymdfärden. Den färdiga ölen är en imperial stout lagrad på bourbonfat med hasselnötter, stjärnanis och krossade kakaobönor.

Om rymdfärden påverkade smaken på ölen? Nej.

All rymdöl som bryggs görs dock inte bara för syns skull. Bryggeriet Dogfish Head från Delaware tänkte lite annorlunda och lade istället ner rymden i ölet. Genom att mala ner meteoriter från månen och sedan låta det dra i brygden, har de lyckats att inkorporera en liten bit av rymden i ölen de brygger. Det går alltså att dricka månen! Bryggeriet själva säger att måndammet bidrar med en subtil jordig ton till ölen med namnet Celest-jewel-ale.

I Australien har bryggeriet 4 Pines Brewing Company gått ännu längre. Tillsammans med en rymdingenjör har de tagit fram en öl som är anpassad för att faktiskt kunna drickas i rymden. Råvarorna kommer från jorden men receptet har justerats för att den färdiga produkten ska kunna avnjutas i tyngdlöshet. Det är framförallt två aspekter man måste ta hänsyn till för den här typen av rymdöl. Den första är att tungan sväller lite när man är i rymden vilket gör att ens smaklökar blir mindre känsliga. På grund av det måste ölen smaka extra mycket för att man ska få samma upplevelse som nere på jorden. Sedan är det ju det här med kolsyra. I tyngdlöshet kan inte bubblorna åka uppåt eftersom det inte finns något upp och ner i rymden. Dessutom gillar inte gaser och vätskor att separeras från varandra i tyngdlöshet så kolsyran har ingenstans att ta vägen. 4 Pines lösning på detta är att helt enkelt göra en öl med låg kolsyra. Ölen kallar de Vostok Space Beer, döpt efter världens första rymdfärd, och är en dry irish stout. Har du inga planer att åka ut i rymden den närmsta tiden finns dock en jordlig variant att få tag på i Australien.

Från Ninkasi Brewings projekts Ground Control där skickat upp jästen i atmosfären.

Från Ninkasi Brewings projekts Ground Control där skickat upp jästen i atmosfären.

Både ingenjörer och forskare är alltså en del av denna blomstrande rymdtrend. Det forskningen främst intresserar sig för i dessa ölexperiment är hur tyngdlöshet och andra aspekter av rymdresor påverkar råvarorna och processerna. Vet man vad rymden har för effekt på mat och dryck kan man forska på hur man blir självförsörjande även bortom det jordbundna livet. För forskningen är det därför något positivt att öl smakar likadant även fast ingredienserna varit på vift i rymden. Det är ett tecken på att det går lika bra att framställa mat och dryck i rymden som på jorden, vilket kan komma väl till hands vid en eventuell framtida rymdcivilisation. Skulle mänskligheten någon gång behöva leva i rymden kommer vi alltså kunna dricka samma gamla IPA som vi är vana vid. Nåväl, någorlunda samma i alla fall.

Men, än har ingen försökt sig på att faktiskt brygga öl i rymden.

Med det sagt är det ett inte helt outforskat territorium. 2013 fick den 11-åriga Michal Bodzianowski i Denver en idé. Han ville ta reda på hur jäsning påverkas av tyngdlöshet. Experimentet blev sponsrat av NASA vilket gjorde att små batcher av ojäst öl skickades upp till den internationella rymdstationen för att se hur jäsningen reagerade. Experimentet är inte helt avslutat så studiens resultat är inte än publicerade men Bodzianowski har i alla fall sagt att det inte gick riktigt som han trodde från början. Vad det innebär får vi vänta med att få reda på.

Ändamålet med forskningen handlar alltså inte om att brygga för njutning, än i alla fall. Klart är dock att det finns ett stort intresse för öl och rymden i kombination. Även om marknaden för öl som kan drickas i rymden, såsom Vostok Space Beer, är försvinnande liten har den ändå ett syfte. Att justera receptet för en öl för att den ska få andra egenskaper är ju vad stunt ofta handlar om. Att däremot, som Ninkasi Brewing, skicka ut jäst i rymden utan att det påverkar bryggningsprocessen eller smaken på den färdiga ölen är mer ett pr-trick än något annat. Ett väldigt dyrt sätt att göra en öl som smakar precis likadant som vilken annan öl som helst.

Leave a Reply

More articles

Brygger man utanför renhetslagen i Bayern är risken stor att man kastas in i en byråkratisk och närmast kafkaliknande labyrint av paragrafer. Detta fick bryggeriet Camba Bavaria erfara.

Öl bryggd med fårbajsrökta valtestiklar, skäggjäst eller tobak? Är du sugen är det inga problem. Den ölen finns. Nadja Karlsson guidar dig här i de knasiga ölens värld.

På Punk Royale tar man fun dining på allvar och att gå dit är mer en show än något annat.