Search
Brasserie d’Achouffe N’Ice Chouffe
Share Tweet Email

Brasserie d’Achouffe N’Ice Chouffe

Beer portrait
2016 12 24    19:53
Redaktion

nice_chouffe_hiN’Ice Chouffe är en (relativt) traditionell belgisk öl. Med både timjan och curacao i brygden blir det underbar brygd att dela vid brasan under mörka vinterkvällar.

Text Jens Skrubbe

Lika självklart som att tomten kommer på julafton eller att man säger amen under julottan kan man vara säker på att denna smäktande pjäs dyker in på Systembolaget månaden innan jul. Under mer än ett decennium har vi svenskar kunnat köpa, inmundiga och avnjuta N’Ice Chouffe när kylan biter i och mörkret omringar oss.

Långt in i det trollska bergsområdet Ardennerna, mitt i ingenstans, ligger det charmiga och smått galna bryggeriet Achouffe. För mer än 40 år sedan fick svågrarna Chris Bauweraerts och Pierre Gobron den något tokiga tanken att gå från hobbybryggare till att förverkliga drömmen om att öppna sitt eget bryggeri och sprida sin nektar till övriga världen. Sagt och gjort, den 27 augusti 1982 öppnade bryggeriet sina portar och resten är en framgångssaga utan motstycke. Märk väl att detta var i en tid då bryggerier snarare slog igen och stängde än öppnade och blomstrade.

Chris och Pierre anses numera vara några av de pionjärerna som startade vändningen av den negativa öltrenden i Belgien vid den här tiden. Till en början var detta nya bryggeri en innovativ smältdegel utan gränser och under dess första år experimenterades det flitigt med olika produkter och ingredienser. I början av 1990-talet hade de funnit sig tillrätta men man saknade ännu en vinterbrygd i ölportföljen. Efter några försök och lika många misslyckanden kunde man till slut 1993 stoltsera med en majestätisk vintervärmare som fick namnet N’Ice Chouffe. Namnet är en ordlek på det franska ordet för is och det engelska ordet nice som betyder trevlig.

Nu för tiden pryds etiketten av bryggeriets galjonsfigurer, gnomerna Malcolm Mc Chouffe och Marcel La Chouffe, framför en värmande eld. Minst lika värmande är innehållet i den ståndaktiga flaskan på 75 centiliter som är en perfekt storlek när man vill dela ölen med en god vän eller varför inte som gåva när man ska gå bort.

Denna makalösa öl har en vackert djupröd och kastanjefärgad skrud med ett lätt nougatfärgat och stabilt skum.

Uppenbarelsen utlovar och levererar. Doften är minst sagt mångfacetterad och spänner mellan rostade plommon och toffee via torkade julfrukter.

När munnen väl får läppja på denna mäktiga pjäs bjuds gommen på en krämig och sammetslen munkänsla och en hel värld av smaker. Här dansar kanelen med kardemumman samtidigt som fikonen och dadlarna leker med smaklökarna. Chokladtonerna är uppenbara medan vaniljtonerna är mer subtila. En dos bränt socker spelar finstilt med försiktiga apelsinskal som tillsammans bildar en harmonisk och välbalanserad smaksymfoni. Trots sitt välpolerade yttre märks det infernaliska inre ganska snart inombords och brygdens kraft smyger sig på likt en oförutsedd snöstorm.

Detta förrädiska och vinösa underverk är en härlig dekokt komponerad till perfektion och trots N’Ice Chouffes något ovanliga ingredienser i form av timjan och curacao håller brygden ihop och levererar ett samlat intryck. Bryggeriet har lyckats med konststycket att ta det bästa från Belgiens forna traditioner och inkorperera det i en snygg, mäktig och relativt modern produkt som lämnar få oberörda.

N’Ice Chouffe är välrepresenterad på Systembolaget och finns i skrivande stund i ungefär hälften av alla butiker. I min värld har denna ständigt återkommande brygd en lika fast plats på julbordet som skinkan och sillen. Smaklig jul och ett fantastiskt nytt år!

 

Visste du att …

…N’Ice Chouffe innehåller 10 % alkohol?

…sedan 1992 har bryggeriet en årlig fest på hösten som kallas Grande Choufferie med mängder av öl, mat, musik och bryggerivisningar?

…grundarnas största hobby är att flyga med modellflygplan?

…bryggeriet såldes 2006/2007 till Duvel/Moortgat?

…Achouffes öl finns i över 40 länder idag?

Leave a Reply

More articles

Merveille. Så kallades Trappistes Rochefort 10 förr. Det betyder ungefär underverk. Ett öl som sägs kunna få den mest hårdnackade ateist att bli troende.