Search
Ett bröd som passar till öl som blev ett öl som passar till bröd
Share Tweet Email

Ett bröd som passar till öl som blev ett öl som passar till bröd

I samarbete med Fazer
2018 09 24    16:05
Redaktion

Att bröd och öl är bästa kompisar har varit känt i årtusenden. Lägger man dessutom lite extra kärlek och tid på pålägget, då blir det fantastiskt! När Fazer Bageri ville hitta det perfekta dryckesalternativet till sitt bröd Fazer Surdeg för att skapa en fulländad food pairing tog de hjälp av Örebro Brygghus, som tog fram ett folköl bryggt på samma hållbart odlade vete som i Fazer Surdeg. Resultatet är en fräsch suröl med frisk och syrlig touch.

– Vi försöker hela tiden hitta nya, inspirerande och spännande smakkombinationer. Ibland handlar det om oväntade tillbehör eller pålägg, ibland tar vi det ett steg längre och det är extra roligt. Just den här gången är vi stolta över att vårt hållbart odlade vete kunnat användas till något helt nytt, säger Camilla Fjällberg, Head of Brand & Portfolio på Fazer Bageri.

Fazer driver på omställningen till en mer hållbar spannmålsodling. Produktionen av mat inverkar på miljön, och stor miljöpåverkan ligger i odlingsledet. Fazer har antagit tio principer som ska bidra till livskraftiga åkrar, bördig jord och minskad övergödning. Principerna ska påskynda omställningen till en mer hållbar spannmålsodling med tydliga mål för minskad övergödning. Sex av tio principer uppfylls redan idag av Fazer Kvarn och således av Fazer Bageri, vad gäller de produkter som bakas på mjöl från deras egen kvarn, t.ex. Fazer Surdeg. Detta är t.ex. årlig växtodlingsplan, odling av fånggrödor samt inget stråförkortningsmedel på vete.

Fazer Bageri beskriver Fazer Surdeg ”som ett ljust, saftigt portionsbröd med karaktäristisk smak av surdeg. Brödet bakas med egen rågsurdeg och hållbart odlat vete från Fazers egna kvarn i Lidköping.” Samma vete som nu alltså även använts i produktionen av surölet.

– Suröl är nog den ölsort som växer starkast just nu. Vi har själva gjort ett 50-tal olika varianter. När vi tog fram receptet till just det här ölet var målet att det skulle gå bra ihop med just Fazer Surdeg. Vi valde därför att inte brygga det alltför surt utan försökte hitta en syrligare ton. Vi valde också att låta malten få ta plats i arom och smak. Slutligen är surölet lätt saltat med flingsalt vilket vanligtvis tillhör ölstilen Gose. Saltet balanserar syran och gör ölet ännu mer måltidsvänligt, säger Anders Granberg, bryggare på Örebro Brygghus.

När ölet sedan var bryggt och en matig smörgås skulle skapas av Fazer Surdeg så landade uppdraget på matkreatören och sommelieren Mikael Göransson.

– Jag har tagit fram en matig smörgås där syran i den krämiga getosten harmoniserar med syran i ölet och lyfter fram en viss fruktighet. Sältan i både öl och ost bygger bryggor mellan de olika smakerna som finns i hela smakupplevelsen mellan öl och macka, säger Mikael Göransson och fortsätter; Jag får ”sauvignon blanc”-vibbar av ölet, men även nyanser av fenoliska toner i ölets baksmaker. Receptet är framtaget för att komplettera dessa.

Smörgåsen serveras på Katarina Ölkafé i Stockholm under kommande veckor. Har du inte vägarna förbi så kan du göra mackan själv, recept hittar du här.

Leave a Reply

More articles

Att erbjuda god mat på bra råvaror är inget nytt. Men att göra det snabbt är inte lika vanligt här i Sverige, men börjar bli.

En människa kan känna 10.000-tals olika dofter även om vi inte har namn för alla. Med öl och mat i samklang kan vi skapa euforiska upplevelser.

Öl är en resa i doft och smak. I kombination med rätt mat kan det bli rena jorden-runt-seglatsen. Men hur går det egentligen till?

Updated 2019 05 17   Some recent major news, alterations or additions: – New place open: Omnipollo Flora & Omnipollo’s Ice Cream, Kungliga Humlegården 1, entering with 16 points. – Bryggeri Munkbron has started brewing and their brews will be available in the bar probably in the second half of June – New Brewpub opened: Restaurant China, entering on 13 […]

Den 11 september landar fem nya folköl i hyllorna hos ICA. Lanseringen är ett samarbete mellan ICA och den Stockholm-baserade ölbutiken Bottl3.5hop. Vi tog ett snack med Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner som driver Bottl3.5hop.