Search
Food Trucks – Snabbmat när den är som bäst
Share Tweet Email

Food Trucks – Snabbmat när den är som bäst

Beer & Food
2016 11 11    15:49
Redaktion

I många länder runt om i världen finns en mångårig matkultur olika den vi har i Sverige. Man kan räkna upp länder som Grekland, Turkiet, Frankrike, Italien, Mexiko, Japan, Vietnam, Thailand och inte minst USA för att hitta denna matkultur som i grunden handlar om att erbjuda god mat på bra råvaror och framför allt – att det går snabbt. Och det är just snabbheten som satt namnet på denna matkultur. Fast food eller street food som den allt oftare kallas.

Text Pelle Stridh

Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #10 – Sommar 2015

Vare sig du passar på att njuta av lite sol på lunchen eller nyss har kommit hem efter en dag på stranden så är dofter av grillad hamburgare och korvar, nygräddad pizza eller en smaskig gyro något som verkligen får det att vattnas i munnen och frambringa ett leende. Men säger man snabbmat i Sverige så tänker de flesta fortfarande på de stora kedjorna som Burger King, McDonalds eller för den delen vår gamla hederliga korvkiosk. Inte helt förvånande drar också de flesta parallellen att vi då snackar om skräpmat, det vill säga att det är onyttig mat och förmodligen inte tillverkad av råvaror med den allra högsta kvalitén. Men de kan inte ha mer fel.

I början av 1900-talet drogs "Food Trucksen" fram för hand eller av häst. Här en bild från New Yorks, 1906.

I början av 1900-talet drogs “Food Trucksen” fram för hand eller av häst. Här en bild från New Yorks, 1906.

Italien har sina hål i väggen som serverar pizza slices, i Grekland kan du avnjuta fantastiskt goda gyros serverat från ett hål i väggen och i Thailand och Vietnam är det mer regel än undantag att den godaste och bästa maten serveras på gatorna. I Sverige finns det sedan ett par år tillbaka food trucks med lite olika inriktning och de ökar i antal för varje månad som går. Självklart finns det även fast stationerade ställen som serverar det vi lite slarvigt kallar snabbmat, med den stora skillnaden att råvarorna är minutiöst utvalda och att deras maträtter är bland de godaste du kan äta.

Nu vill vi ju egentligen att du som är ledig ska ta det så pass lugnt att du inte har behov av att matstunden ska gå snabbt utan att det ska få ta tid och att du får möjlighet att njuta. Höj ribban en aning och skippa de där frysta hamburgarna, Hot Dogs eller färdigmarinerade köttbitar. Vi har valt ut ett helt gäng med fantastisk gatumat och snabbmat och deras bästa rätter som inspiration. Självklart finns recept på varje maträtt också, så att du i lugn och ro kan tillaga alla dessa goda rätter hemma – eller i trädgården för dig som har möjlighet. 

Leave a Reply

More articles

Strömmingsvagnen på Södermalmstorg är en inrättning där många mer eller mindre känt det som ett tvångsbeteende att stanna för lite strömming.

Bun Bun Truck har specialiserat sig på Bánh Mì, som är vietnamesiska baguetter som fylls med olika inhemska råvaror.

Dofterna från Kreol- och Cajunköket sprider sig långväga när Le Truck stannar till.

Fred’s Food Truck var första trucken att rulla på Stockholms gator och erbjuder maträtter som inspirerats av det amerikanska köket.

Jon Widegren från Flippin’ Burgers har tagit hamburgaren ut på gatan.