Search
Fazer Surdeg med gratinerad chèvre
Share Tweet Email

Fazer Surdeg med gratinerad chèvre

på en bädd av dijonblandad fänkål- och ruccolaslaw, toppad med smörstekt torkat äpple, valnötter och grönkålschips.

Ingredienser
  • 30 g fänkål
  • 20 g ruccola
  • 20 g majonnäs
  • 10 g dijonsenap
  • 1 g salt
  • 100 g chèvre
  • 10 g torkat äpple
  • 15 g valnötter
  • 3 g grönkålschips
  • 10+10 g smör

Bryt grönkål och ringla över lite olivolja och salt, tillred i ugn på 200°C i 15–20 min.

Skär fänkål tunt på mandolin och blanda med ruccola, majonnäs, dijonsenap, och salt.

Bryt sönder äpple och valnötter i mindre bitar och stek på medelvärme i smör.

Stek brödet i smör.

Gratinera chèvre i mitten av ugnen på “grill” tills den har fått en fin färg, ca. 3–4 min.

Grunda nedersta brödet med fänkål- och ruccolaslaw.

Bygg på med den gratinerade chèvren.

Toppa först med grönkålschips och sen med de stekta äpplena och nötterna.

Receptet till smörgåsen togs fram av matkreatören Mikael Göransson för att matcha den gose som bryggts av Örebro Brygghus på uppdrag av Fazer Bageri för att matcha deras bröd Fazer Surdeg. Ölen har bryggts med bland annat samma vete som brödet är bakat med.

– Jag har tagit fram en matig smörgås där syran i den krämiga getosten harmoniserar med syran i ölet och lyfter fram en viss fruktighet. Sältan i både öl och ost bygger bryggor mellan de olika smakerna som finns i hela smakupplevelsen mellan öl och macka, säger Mikael Göransson och fortsätter; Jag får ”sauvignon blanc”-vibbar av ölet, men även nyanser av fenoliska toner i ölets baksmaker. Receptet är framtaget för att komplettera dessa.

Leave a Reply