Julbordet – smakerna och ölen
Julgranen, tomten, Kalle Anka och klappar till trots, så är är det ändå julbordet som många längtar mest till.
Text Pelle Stridh Illustration Marcus Gunnar Pettersson
Dopp i grytan, sillsorter, lax, patéer, julskinka, korvar, köttbullar och sillsallad. Julbordet bjuder verkligen på ett brett spektra av dofter och smaker, för att inte tala om variationen av råvaror och tillagningssätt. Trots detta så har många av rätterna på bordet ofta en sak gemensamt, de har överlag en ganska hög sälta. Och det är här som ölet kommer in som den perfekta måltidsdrycken, som rensar gommen efter alla intryck och gör dig redo för nästa munsbit. En annan sak du kommer bli varse om, om du inte redan insett det, är att julöl definitivt inte är en ölstil utan snarare ett begrepp för öl som i dagens ölboom kan vara av vilken kraftigare stil som helst.
Vill man få ut det mesta av alla dessa smaker så kan det vara på sin plats med några vanliga förhållningsregler gällande i vilken ordning de olika maträtterna på en buffé ska intas:
Kallt före varmt
Fisk före kött
Så även om det känns lockande att lägga på lite av varje på en gång på tallriken, så är det ett bättre val att förhålla sig till detta upplägg. Om inte annat så kan det vara ett argument till varför man ska få prova många olika ölsorter och dela på flaskorna tillsammans.
Till sist – julöl är verkligen inte EN ölstil, även om det historiskt sett oftast rörde sig om lite sötare och alkoholstarkare öl. Nuförtiden kan en julöl vara av nästan vilken ölstil som helst, men lite kryddad eller med en lite större maltkropp än vanligt kanske.