Search
Kalla fiskrätter
Share Tweet Email

Kalla fiskrätter

Beer & Food
2016 12 20    10:14
Redaktion

Här är variationen från hushåll till hushåll förmodligen väldigt stor och vi lyfter fram några egna favoriter med lagom stor variation men som också kan vara inspirerande att prova till de föreslagna ölsorterna.

  • Inlagd sill
  • Krämig Aquavitsill
  • Senapssill smaksatt med espresso, liquid smoke och stout
  • Kallrökt lax med hovmästarsås
  • Varmrökt rosépepparlax som serveras kall med en romsås
  • Fiskpaté med dillcreme
  • Sillsallad
kallfisk

Illustration Marcus Gunnar Pettersson

Ölkombinationer

Överlag skulle vi påstå att det behövs en öl med bra beska som klarar av att skära genom den feta fisken. En öl med bra kolsyra hjälper till att rensa gommen mellan tuggorna. Vill man bara ha en typ av öl till dessa rätter skulle vi rekommendera en lite mindre komplex men välhumlad ale av amerikanskt snitt, men som också har en tydlig maltkropp. Till de mindre smakrika sillarna kan det också fungera med en julöl som har lite inslag av belgisk öls syrlighet. Till senapssillen (med espresso) kommer vi vara lite vågade och rekomendera Mohawk Whiteout Imperial Stout som vi tror kommer falla väldigt väl ut. Här går det naturligtvis bra att prova vilken stout som helst som matchar kaffetonerna i doft och smak.

Sillinläggningarna kan i sig smaksättas med vilken öl som helst, välj de smaker du gillar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Prova att smaksätta en vanlig inlagd sill med en veteöl eller varför inte prova N’Ice Chouffe, och tillsätt lite apelsinzest.

Till de rökta laxarna kan den modige matcha en Jólabjór från Ölvisholt, med dess rökiga toner.

Leave a Reply

More articles

Julmat och öl är som gjorda för varandra. Här tipsar vi om de bästa kombinationerna.

Så matchar du julbordets kalla kötträtter till ölen.

Så matchar du julbordets varma fiskrätter till ölen.

Så matchar du julbordets varma kötträtter med ölen.

Så matchar du julbordets söta inslag med ölen.