Search
Ost, dessert och godis
Share Tweet Email

Ost, dessert och godis

Beer & Food
2016 12 20    10:11
Redaktion

Så är vi då framme vid avrundningen på hela festligheten. Och kanske bör du vila en stund efter julbordet innan du ger dig i kast med finalen så att säga. Att matcha julöl till ostar, med eller utan pepparkakor, är bland det trevligaste man kan sysselsätta sig med, och definitivt inte enbart i juletid. Vissa avslutar med ostar på julbordet och andra kanske inleder julfirandet med pepparkakor, ost och glögg, som också är ett ypperligt tillfälle att ersätta glöggen med öl.

dessert

Illustration Marcus Gunnar Pettersson

Ölkombinationer 

De här ölen passar utmärkt som komplement till glöggen när du vill ha något gott till mögelost eller andra hårda smakrika ostar.

  • Mohawk Midvinternattens Mörker
  • Anchor Christmas Ale
  • Mikkeller Santa’s Little Helper
  • N’Ice Chouffe.
  • Slottskällans Winter Stout.
  • Mohawk Whiteout Imperial Stout.
  • Sigtuna Dark Strong Winter Ale.
  • Thornbridge Winter Imperial Stout.

Vill du helt och hållet hitta en öl som kan ersätta glöggen så är Liefmans Glühkriek ett mycket trevligt alternativ som kan drickas kall eller varm. Ett lite mer svenskt (eller finskt) alternativ kan vara Falcons Julmumma.

Istället för godis

När tomten gått hem, klapparna är utdelade och barnen gått i säng, eller åtminstone dragit sig tillbaka till sina rum för att sysselsätta sig med sina julklappar, kan det vara på sin plats att sätta sig skönt och smutta på en god öl. Har du tur finns det kanske lite julgodis kvar också. Men om godisskålarna gapar tomma kan jag försäkra dig om att vissa av dessa öl är som godis och förhoppningsvis ännu mer njutningsbara. Häll upp ölet i en liten kupa, luta dig tillbaka och njut. Allt medan Bing Crosby sjunger White Christmas och doften från granen blandas med kvarhängande minnen från julbordet.

Leave a Reply

More articles

Julmat och öl är som gjorda för varandra. Här tipsar vi om de bästa kombinationerna.

Så matchar du julbordets kalla fiskrätter med öl.

Så matchar du julbordets kalla kötträtter till ölen.

Så matchar du julbordets varma fiskrätter till ölen.

Så matchar du julbordets varma kötträtter med ölen.