Search
Kalla kötträtter
Share Tweet Email

Kalla kötträtter

Beer & Food
2016 12 20    10:14
Redaktion

Naturligtvis kan även de kalla kötträtterna variera ofantligt mycket på allas julbord och lite avgörande är det då hur smakrika de är. På vårt julbord ställer vi upp följande förslag, där vissa tillbehör har utelämnats eftersom de inte är rätter.

  • Rökt calvadosskinka
  • Fransk vitlöksdoftande, lantpaté med cornichons och cumberlandsås
  • Kallrökt fläskfilé
  • Julskinka med Västervikssenap
  • Kalvsylta
  • Pressylta
kallkott

Illustration Marcus Gunnar Pettersson

Ölkombinationer

Jämfört med de kalla fiskrätterna är dessa rätter mindre feta men istället lite smakrikare. Till den rökta skinkan och fläskfilén passar maltiga öl, gärna med en rökig ton, alldeles utmärkt, som Nils Oscar Kalasjulöl eller Jämtlands Julöl. Till lantpatén med inslag av vitlök och de söta och salta tillbehören behövs en lite kraftigare julöl, som till exempel Slottskällans Winter Stout eller Electric Nurse Winter Brown Ale. Julskinkan och de bägge syltorna är ju lite fetare men också ganska tunna i smaken och här passar Nääs Mörk Lager Julöl mycket bra som har en väldigt tydlig maltkropp och lite återhållsam beska. Lägger du till rödbetssallad eller rödbetor till syltorna så skulle vi rekommendera att du lämnar julölen och plockar fram en trevlig veteöl istället.

Ska du välja endast en öl till dessa rätter så bör Nils Oscar Kalasjulöl vara ett bra allroundöl. Den har en ganska bra beska, tydlig maltsötma och som vanligt från Nils Oscars – den lite rökiga hussmaken. Har ni andra kalla kötträtter som är tydligt kryddade med julkryddor (som t ex kryddnejlika) så föreslår vi att ni provar Slottskällans Nisse Julöl. Den har en välrostad maltkaraktär, bra beska och en passande julkryddning (nejlika eller ingefära) i bakgrunden.

Leave a Reply

More articles

Julmat och öl är som gjorda för varandra. Här tipsar vi om de bästa kombinationerna.

Så matchar du julbordets kalla fiskrätter med öl.

Så matchar du julbordets varma fiskrätter till ölen.

Så matchar du julbordets varma kötträtter med ölen.

Så matchar du julbordets söta inslag med ölen.