Search
Varma fiskrätter
Share Tweet Email

Varma fiskrätter

Beer & Food
2016 12 20    10:13
Redaktion

Vanligtvis är de varma fiskrätterna betydligt ovanligare på julbordet än de kalla dito, varför det blir lite mer sparsmakat med rekommendationer med öl. Här är några av de varma fiskrätterna som kanske har sin givna plats på mångas julbord.

  • Ugnsbakad lax
  • Strömmingslåda (med en mängd olika smaksättningar)
  • Lutfisk
  • Janssons frestelse (även om den kan tillagas utan ansjovis)
varmfisk

Illustration Marcus Gunnar Pettersson

Ölkombinationer

Här har vi en ganska spretig uppsättning maträtter och en väldigt varierad smakupplevelse. Lutfisk smakar ju i princip ingenting utan får smak från till exempel kryddpeppar, som man har på i efterhand. Till lutfisken behövs absolut inte ett öl med hög beska eller komplexa smaker utan vi skulle nog välja något som inte tar över alltför mycket i smaken men som kompletterar och lyfter anrättningen. Prova med Samuel Adams Winter Lager eller en Sleepy Bulldog Winter Ale och avgör vilket ni själva anser passa bäst. Tänk på att det kan vara bra med en öl vars maltighet drar åt kola eller karamell för att gifta sig med den lite smörsmakande såsen.

Ugnsbakad lax med t ex dragonsås får ju då en lite örtig touch vilket gör att Mikkeller Santa’s Little Helper eller Jacobsen Golden Naked Christmas Ale kan funka riktigt bra. Den förstnämnda har dessutom både lite syrlighet och beska som kan parera den feta fisken.

Till strömmingslådan och Janssons frestelse skulle vi nog lägga våra kort på någon av de öl som redan nämnts eller på Oppigårds Winter Ale alternativt Mysingen Midvinterbrygd. Två ganska olika öl där Oppigårdsölen kan balansera med sin citrusfruktiga beska och där Mysingen med sin rostade och kryddiga karaktär balanserar smaker med inslag av kryddpeppar.

Som sagt, de varma fiskrätterna är ganska få, ganska okomplexa i smakerna, och inte helt lätt att passa ihop med de lite mustigare och smakrika julölen.

One thought on "Varma fiskrätter"

  1. Sara says:

    En ipa med en del sötma är fantastiskt till Janssons! Tex oppigårds. Skithäftigt!

Leave a Reply

More articles

Julmat och öl är som gjorda för varandra. Här tipsar vi om de bästa kombinationerna.

Så matchar du julbordets kalla fiskrätter med öl.

Så matchar du julbordets kalla kötträtter till ölen.

Så matchar du julbordets varma kötträtter med ölen.

Så matchar du julbordets söta inslag med ölen.