Bier, Oktoberfest och Prost! Knappast något land förknippas så starkt med öl som Tyskland.
Fem ”belgopojkar” startade för tio år sedan Eskilstuna Ölkultur. Idag lockar de såväl ölnördar som noviser – och kungen och drottningen!
I ett soldränkt landskap i södra Belgien, bara några kilometer från den franska gränsen, har Chimaymunkarna varit bosatta sedan 1850. Här bland lummiga träd, prunkande växter och sädesfält började de tolv år efter bosättningen brygga sitt eget öl i det gamla stenklostret Abbaye de Scourmont.
Öl har vuxit sig stort men Sverige är litet och det finns bara två kanaler för att få ut sin dryck: Systembolaget och restaurangerna.
Christian Hellberg är kocken som har en förkärlek till snabbmat i lyxförpackning och anpassar matupplevelsen efter drycken.
Smaker som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.
Gyllene gul, mörkt röd eller helt kolsvart. Vilken färgnyans ett öl har är ett direkt resultat av vilka maltsorter drycken är bryggd på.
Vill man brygga ett riktigt genuint öl, utan genvägar, då mäskar man själv. Det är faktiskt enklare än du tror!
Att återskapa historisk öl är svårt. Trots dessa svårigheter finns det bryggerier som gräver djupt i de historiska arkiven.