Så matchar du öl med höstens smaker
I mörkare öl, med allt från mörk lager till imperial stout, spelar malten ofta en större roll. Karaktärer som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad brukar ofta stå för huvudrollen. Smaker som känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.
Text Pelle Stridh Foto Christopher Hunt
Svamp
Med smaker som associerar till jordighet, fuktig skog och uns av nötighet passar öl med en mer framträdande maltkaraktär, som t ex en belgisk dubbel eller en typisk oktoberfestöl.
Lammkorv
En riktigt köttig korv på lamm med lite örtigare inslag kräver sin öl. Det krävs något som kan parera fettet, sältan och kryddorna. Prova en rejält humlad porter.
Rotfrukter
Med de söta inslagen från rotfrukter passar de maltigare ölstilarna väldigt bra. Prova med fördel en svart IPA eller en amerikansk amber ale som balanserar smakerna på helt olika sätt.