Search
Så matchar du öl med höstens smaker
Share Tweet Email

Så matchar du öl med höstens smaker

Beer & Food
2016 11 25    12:23
Redaktion

I mörkare öl, med allt från mörk lager till imperial stout, spelar malten ofta en större roll. Karaktärer som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad brukar ofta stå för huvudrollen. Smaker som känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.

Text Pelle Stridh Foto Christopher Hunt

Svartrötter, äpplen, rödlök. Skörda det du har och komplettera med rökt sidfläsk, lite spetskål och en mörkare öl med stor maltkropp.

Svartrötter, äpplen, rödlök. Skörda det du har och komplettera med rökt sidfläsk, lite spetskål och en mörkare öl med stor maltkropp.

Svamp
Med smaker som associerar till jordighet, fuktig skog och uns av nötighet passar öl med en mer framträdande maltkaraktär, som t ex en belgisk dubbel eller en typisk oktoberfestöl.

Lammkorv
En riktigt köttig korv på lamm med lite örtigare inslag kräver sin öl. Det krävs något som kan parera fettet, sältan och kryddorna. Prova en rejält humlad porter.

Rotfrukter
Med de söta inslagen från rotfrukter passar de maltigare ölstilarna väldigt bra. Prova med fördel en svart IPA eller en amerikansk amber ale som balanserar smakerna på helt olika sätt.

Leave a Reply

More articles

Enkla minnesregler om hur du bäst kombinerar öl med mat.

Hur ska man tänka när man väljer öl till havets frukter? Vi har här samlat ihop ett par riktlinjer utifrån fem ölstilar.

Precis som öl, görs ost på enkla råvaror som med hjälp av mikroorganismer görs om till en färdig produkt och att dricka öl tillsammans med ost blir poesi för smaksinnet.