Search
Portal lyfter svenska bryggerier
Share Tweet Email

Portal lyfter svenska bryggerier

Beer & Food
2022 12 02    10:48
Redaktion
I höstas påbörjade Stockholmsbaserade restaurang Portal ett nytt kapitel i sin dryckeshistoria.
– Portal har funnits i sex år och för varje år som går blir det tydligare att det är de nära samarbetena med producenter och leverantörer som bidrar till vår utveckling allra mest. Därför känns det extra roligt att vi nu landat i ett helt nytt koncept för vårt ölprogram. Genom fördjupade samarbeten kommer vi, och ni, att få lära känna några av Sveriges bästa hantverksbryggerier. Vi kommer från och med nu att samarbeta med ett bryggeri i taget, och visa upp och ge plats åt just det bryggeriets bredd och kvaliteter. Min förhoppning är att vi tillsammans kommer att lära oss av varandra, att vi ska få många nya vänner och en

fördjupad kunskap om det fantastiska svenska ölet – en kunskap som vi också kommer att kunna förmedla till våra gäster, berättar Portals krögare Klas Lindberg.

Först ut har 10 årsjubilerande Stockholm Brewing Co. varit. 

– Vi på Stockholm Brewing Co är supertaggade och glada över att vara det första bryggeriet som Portal väljer att samarbeta med under sin ölresa igenom Sverige. För oss är det ett jättebra tillfälle att visa upp hur vår breda portfölj av öl passar till den fantastiska mat och upplevelse som Portal erbjuder, berättade Stockholm Brewings Olly Bartlett, i ett pressmeddelande i oktober.

Bryggerierna byts ut efter två månader och varje period avslutas med en grande finale i form av en bryggerimiddag där rätter lagats upp för att matcha bryggeriets ölportfölj. I slutet av november var det dags för första bryggerimiddagen i Portals matstudio där Stockholm Brewing verkligen fick visa upp sin fantastiska bredd av ölstilar. 

Portals matstudio.

Klas Lindberg och Olly Bartlett.

Hefeweizen Besserweisser serverades till amandinepotatis med syrad grädde toppad med löjrom från Bottenviken och boveteflarn toppad med rökt majonnäs och Havgusost.

Fantastiska Noble Rot till en skandinavisk ceviche i form av Hjälmargös med vinteräpple, gurka och persilja.

Gärdets Guld golden ale till blåmussla med spetskål och jalapeños.

Glutenfria pale alen Bright Light är torrhumlad med Nelson Sauvin.

Bright Light serverades till bakad gulbeta från Lilla Labäck med pepparrot, krasse och inlagd svart trumpetsvamp.

King of Grapes, som lagrats på foeder med Grenachedruvor, serverades till råbiff med bakad rotselleri, silverlök och senapsfrön.

Frihamnsporter

…serverades till friterade munkar med chokladganache, chokladsorbet och inkokta körsbär.

Duon bakom kvällens smaker, Klas Lindberg och Stockholm Brewings huvudbryggare Michel Ahlin Wigardt.

Italo Pils fick agera sängfösare.

 

När november nu gått över i december har Stockholm Brewing lämnat Portal och in har Omnipollo flyttat för att i två månader gästa.

– När jag för första gången träffade Henok var vi på en ölfestival i Helsingborg. Jag slogs direkt av hans nyfikenhet, han ställde massor av frågor och ville veta hur vi jobbade i vårt kök och hur vi tänkte i valet av råvaror. Jag blev så glad när de tackade ja till vår förfrågan om ett gästspel – för det är precis det här jag vill med Portals ölresa. Vi ska läras oss av varandra och utvecklas tillsammans, prata och diskutera smak, känsla, hantverk och passion. Att under lite drygt två månader få visa upp Omnipollos otroliga ölbredd känns fantastiskt,” säger Klas Lindberg.

– Vår ambition är att lyfta fram hantverksöl genom att utmana vad öl är generellt och vilken plats öl kan ta i ett bredare kulturellt sammanhang. På vårt nystartade bryggeri i Sundbyberg så ligger fokus helt och håller på humlig öl och lageröl. Vi samarbetar med de främsta producenterna i världen för att på så sätt ta med en bit av den (öl)värld vi fått uppleva under våra resor, tillbaka till Sverige, berättar Henok Fentie och avslutar:

– Att få presentera ett sådant brett utbud av Omnipolloöl på en av Stockholms bästa restauranger är en fröjd. Vi har gjort vårt absolut bästa för att brygga och leverera så färsk öl som möjligt från vår kyrka i Sundbyberg. Skål!

Omnipollos gästspel avslutas likt det med Stockholm Brewing med en bryggarmiddag i slutet av januari, så håll utkik i Portals sociala mediakanaler för datum och mer info.

Leave a Reply

More articles

Stockholm Brewing Co. har hittat hem i Frihamnen där de brygger bättre öl än någonsin. Här låter de också naturen vara med och sätta smak.

Möt några av eldsjälarna som fightas för en bättre ölscen i huvudstaden.

Ett system där bankerna säger nej till krögare som vill låna pengar gör att mindre bryggerier låses ute från marknaden när storbryggerierna tar bankernas plats och skriver exklusivitetsavtal som motkrav.

Latest Places update: May 1st, 2024 Latest Beer Events and News update: May 1st, 2024   Stockholm is an amazing Craft Beer city – not only the Akkurat place, but pretty many other great places as well, create that picture. Also some really classic institutions connected to beer, that is worth to know, are mentioned. With reservations for any […]

För att låta de stora bryggerierna komma till tals och svara på den kritik som riktas mot dem skickade vi iväg sju frågor som på ett eller annat sätt har lyfts av de små aktörerna i branschen. 1. Många av Stockholms småbryggerier menar att de är extra utsatta just i Stockholm då lokalhyror är högre […]

Ett system där bankerna säger nej till krögare som vill låna pengar gör att mindre bryggerier låses ute från marknaden när storbryggerierna tar bankernas plats och skriver exklusivitetsavtal som motkrav. Under våren 2020 startade Konkurrensverket en utredning som i skrivande stund fortfarande är aktiv. Fokus ligger på om de stora bryggerierna bryter mot konkurrenslagens paragrafer om “missbruk […]