Search
Bonnigt med guldkant
Share Tweet Email

Bonnigt med guldkant

Beer & Food
2017 03 14    16:09
Redaktion

På en bakgata i Malmös hippa kvarter, uppför en slingrig brandtrappa på vad som ser ut att vara en övergiven parkeringsplats hittar du Grand Öl & Mat. Vet man inte vart man ska kan det vara ganska knepigt att hitta dit, men när man väl gör det blir man belönad. De senaste åren har Grand blivit en självklar del av Malmös krogliv där det händer något i princip hela tiden. Till en början serverades det bara mat här men med lite ändringar blev det mer fart i lokalen med klubb och spelningar mer eller mindre varje helg.

– Vi ville få in kulturen, säger Gustav Hector, en av delägarna som tillsammans med Emelie Stamming också är köksmästare på Grand.

Gustav Hector är en av flera personer bakom Grand Öl & Mat. Tillsammans är de ett gäng som driver ett flertal krogar i Malmö och i Småland. Systerkrogen Far i Hatten i Malmö kommer till liv under sommarmånaderna och kompletterar Grand som då bara har helgöppet. I Växjö har de Kafé Deluxe och Bondens butik, ett kombinerat skiv- och folkölskafé. Utanför Alvesta hittar man också folkparken Tyrolen. De är minst sagt flitiga.

Ett besök på Grand är en helhetsupplevelse. Det är svårt att inte hitta något som du gillar. Vare sig du vill äta middag, lunch eller brunch, sitta och snacka över en god öl, gå ut och dansa eller lyssna på livemusik hittar du det här. Här finns det mesta helt enkelt.

– Vi vill vara ett folkligt ställe och ha en rolig blandning av folk. En grupp businessmän ska kunna äta en femrättersmeny bredvid någon som sippar på en cola och äter en dammsugare. Då behöver vi kunna erbjuda något för varje smak, säger Gustav.

Dessutom finns det gott om dryck att botanisera bland.

Grand har en gedigen öllista och ölrekommendationer till i princip all sin mat. Trots det vill de inte säga att de är ett ölställe. För dem handlar det inte om att nischa sig som en ölkrog utan om att ge varje liten bit av verksamheten den omtanke den förtjänar.

– Vi gör lite allting lite halvhjärtat, säger Gustav.

– Nej, det är ganska helhjärtat! rättar Emelie.

Allt får alltså lika mycket kärlek här och det syns på deras dryckmeny som är välfylld och genomtänkt från ölen till vinet och drinkarna.

Gustav Hector och Emelie Stamming.

För en krog som inte vill kalla sig för ett ölställe satsas det väldigt mycket på just öl. Kopplat till verksamheten finns till exempel en importfirma, Pilsnerimporten, som fokuserar på tjeckisk hantverksöl. Den har nästan blivit som en direktimport för deras krogar. Martin Axén, en av de andra delägarna, är en av de som driver importen. Han är en hängiven ölälskare som gärna sprider den tjeckiska ölkulturen i Sverige.

– Det är ju mycket fokus på överjäst öl nu men jag tycker att den stora konsten ligger i att göra en välbryggd lager. Där har Tjeckien flera bryggerier som verkligen kan sin sak, säger Martin.

Han tycker att det är lite trist att så många av de stora tjeckiska bryggerierna lämnat mycket av sina traditioner bakom sig och gått mot en mer europeisk standard.

– Samtidigt har ju trenden att kolla tillbaka till sina rötter nått även dit, säger han.

Genom Pilsnerimporten kan Grand, som enda krog i Sverige, servera Únětické pivo 10°. En tjeckisk, såklart, pilsner med frisk smak och tydlig maltkropp som med Saazhumle får en krispig beska och inslag av örter och citrus. Väl värt ett besök för en pilsner-älskare.

Förutom Pilsnerimporten har gänget bakom Grand även gjort en öl tillsammans med Dugges. Sur i hatten, en suröl med hibiskus, blev ett stående inslag på systerkrogen Far i Hatten förra sommaren.

– Jag drack nästan ingenting annat på hela sommaren, säger Emelie.

Sur i hatten blev en succé och kommer bryggas inför även denna sommar, nu också på flaska.

För den ölintresserade är alltså Grand ett givet hak.

Vad är tanken bakom ölen som ni tar in?
– Vi tar in öl som vi gillar, och vi vill veta varför vi tar in en öl. Jag brinner ju mycket för lager men eftersom vi vill vara ett folkligt ställe är det viktigt att också ha en bredd i utbudet, säger Martin.

Men, maten då? Det är lite svårt att få ett svar ur Gustav och Emelie om hur de tänker kring maten här på Grand. Efter en lätt suck får Gustav tillslut ur sig:

– Allt är ju så uttjatat med trender och sådär att man knappt vill prata om mat längre, skrattar han, men vi vill arbeta med bra råvaror. Det är grundläggande.

Lite svenskt men också lite franskt kommer de fram till efter en stund. De vill ha en bred meny med opretentiös mat. Stora delar av menyn är vegetarisk och de har blivit smått ökända för sin vegetariska kroppkaka. Att även ha bra veganska alternativ, som inte bara går ut på att plocka bort grejer, jobbar de också mycket med.

– Vi gör det vi själva tycker är gott, säger Emelie.

– Bonnigt med lite guldstänk typ, fliker Gustav in.

Grand är också Krav-certifierade och det är något som genomsyrar hela verksamheten. Deras stor stark är TT ekologisk. Men den ölen har inte alltid varit ekologisk och faktum är att det är lite tack vare gänget bakom Grand som TT nu är kravmärkt.

– Vi var ganska tydliga gentemot dem att vi verkligen ville ha en ekologisk variant när det inte fanns. Vi är en ganska stor kund för dem så det blir ganska stora volymer och till slut tog de fram en ekologisk TT som vi nu uteslutande serverar på våra krogar, säger Martin.

Men de vill inte ta åt sig hela äran.

– Vårt önskemål kom ju ganska rätt i tiden också men visst påverkade det nog en hel del. När vi köper in öl är ju vi konsumenter så då kan vi påverka ganska mycket utifrån vad vi efterfrågar. Vi har ett stort ansvar där, säger Martin.

Det är tydligt att ölen har en självklar plats här. Och lika självklart som de flesta restauranger matchar maten med vin, matchas den även med öl här, och många av rätterna på menyn har dubbla dryckesrekommendationer. En för öl och en för vin. För Gustav och Emelie är det rätten som avgör om de vill ha vin eller öl.

– Det blir ju svårt med vin till kroppkakan till exempel, då blir det öl, säger Gustav.

– Samtidigt är det ju också viktigt vad man själv tycker om att dricka, fortsätter Emelie.

Martin håller med om att öl fungerar otroligt bra till mat och han tycker också att det är roligt att det börjar bli mer naturligt för krogar att erbjuda bra öl.

Vad är det som gör att öl fungerar så bra med mat?
– Öl har ju ett väldigt brett smakspektrum och sen finns det ju massa olika sorters öl också. Jag förstår faktiskt inte varför det skulle vara ett frågetecken kring det, säger Martin.

 

Grand Öl & mats meny

Leave a Reply

More articles

Klassiskt och vällagat med svenska råvaror. Fram med en tallrik mat och potatis och häng med till anrika Tennstopet.

Martin har satt ihop ett gäng rätter som passar lika bra som avslut efter en bryggdag som för middagen med grannarna.

Här hittar du en sammanställning på sajtens alla matrecept.