
Surdegsfriterad torsktunga
med rökt torsklag, purjolök och syrad svartrot
Ingredienser
- 4 torsktungor
- 200 g torskslag
- 1 purjolök
- 1 svartrot
- 2 dl grädde
- 1 citron
- 1 vetesurdeg
- rapsolja
- salt och peppar
- Rimma och varmrök torsklagen.
- Koka purjolöken i grädden i ca 15 min.
- Mixa därefter till en slät puré.
- Tillsätt hälften av den rökta torsklagen i purjolökspurén och smaka av med salt och peppar.
- Koka upp saltat vatten till svartroten.
- Skala svartroten och skär sen långa remsor med en potatisskalare direkt ner i det kokande vattnet. Koka ett par minuter.
- Häll av vattnet och marinera svartroten i citronsaft och lite olja.
- Salta torsktungorna och doppa dem i surdeg eller annan frityrsmet. Fritera sedan tills de är gyllengula.
- Arrangera den resterande torsklagen och de andra komponenterna på tallrik. Grand Öl & Mat garnerar med dill och torkad purjolök.
De finstämda smakerna i den här rätten balanseras bäst med en lika nyanserad veteöl. Rättens örtighet matchar också örtigheten i ölen utmärkt.