Search
Skrei med blåmusslor
Share Tweet Email

Skrei med blåmusslor

i humlebuljong med i oxsvans, betor, ägg och humle

Foto David Möller

Ingredienser
  • 4 bitar oxsvans
  • 600 g skreirygg
  • 1 gul lök
  • 4 humlekottar (amarillo)
  • 12 blåmusslor
  • 50 g fingeralger
  • 6 betor
  • 1 dl grädde
  • 1 citron
  • 2 st löskokta ägg
  • salt och peppar

Detta är ju en rätt som tar lite tid då oxsvansen behöver några timmar för att bli perfekt. Så börja med att steka lök och oxsvans i gryta, slå på vatten och humle. Låt sjuda i 3-6 timmar. Skumma och se till att svansen alltid är täckt med vatten.

När köttet börjar släppa så är det klart. Sila då av buljongen och tillsätt grädde. Smaka av med salt peppar och citron. Innan servering kokar du blåmusslor och alger i denna buljong.

Tvätta betorna och baka dem hela på 180°C till ytan är krispig och insidan är mjuk. Koka två av betorna i 10 min, då behåller de den mer råa konsistensen och man får bort det beska och jordiga. Skiva betorna tunt och marinera med salt och citron.

Skär portionsbitar av skreien, salta och bred ett tunt lager smör över fisken. Lägg i ugnsfast form och plasta över. Kör i ugn på ca 75°C tills innertemperaturen ligger på strax under 50°C.

Koka upp oxsvans, musslor och alger i buljongen. Dela på de bakade betorna och äggen. Servera som på bilden.

Grand matchar själva den här rätten med en saison och det fungerar utmärkt. Den lätta strävigheten i ölen och de nyanserade men bestämda smakerna i rätten passar som handen i handsken tillsammans.

Leave a Reply