Search
Kolja med saffran och smålök
Share Tweet Email

Kolja med saffran och smålök

Ingredienser
  • 400 g koljafilé utan ben
  • 12 smålökar
  • 1 litet blomkålshuvud, små buketter
  • 2 dl gröna frysta sojabönor
  • 1 dl vatten
  • ca 25 g smör
  • rapsolja
  • salt
Såsen
  • 1/2 finhackad gullök, schalottenlök eller smålök
  • 1 paket saffran
  • 3 dl vispgrädde
  • fiskbuljong från koljafiléerna
  • en liten klick smör att fräsa i
  • salt
  • några droppar saft från 1 apelsin
Potatiscrème med rostade nötter
  • 400 g oskalad potatis
  • ca 1,5–2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • salt
  • 10 sötmandlar
  • 10 hasselnötter
  • 10 cashewnötter
  • lite rapsolja
  • Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smålökarna, med skal, på en plåt och vänd runt med lite rapsolja. Salta och ställ i ugn cirka 15 minuter. De ska bli genommjuka i mitten.
  • Vänd runt blomkålsbuketterna i lite rapsolja, salta och kör in på samma plåt i ugn cirka 10 minuter.
  • Salta fiskfiléerna och rulla ihop dem till portionsstorlekar. Fördela dem i en storbottnad kastrull med vatten och en klick smör. Ånga dem nästan klara på spisen under lock. Sila av buljongen till såsen.
  • Koka upp sojabönorna i saltat vatten, sila av.
  • Lägg fiskbitarna i en stor skål, fördela grön-sakerna runt om.

Såsen

  • Fräs lök och saffran i smör.
  • Häll på fiskbuljong och grädde.
  • Koka ihop såsen till önskad konsistens.
  • Smaksätt med salt och några droppar saft från en apelsin.
  • Mixa såsen eller skumma upp den med en visp och häll den över koljan och grönsakerna.

Potatiscrème med rostade nötter

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala potatisen och koka klar i saltat vatten under lock.
  • Vänd runt nötterna med lite olja. Salta och rosta gyllenbruna i ugn 5–6 minuter.
  • Smält smör och mjölk tillsammans. Häll av vattnet från potatisen och se till att den ångar bort så mycket vatten som möjligt. Pressa potatisen genom en potatispress eller tryck den genom en fin sil. Vispa snabbt ihop med mjölk och smör – se till att potatisen inte kallnar här, då får du en klistrig crème.
  • Smaksätt med salt.
  • Lägg crèmen i en skål och toppa med nötterna – hela eller grovt hackade.

Normalt sett så kräver vit fisk inte så mycket beska från ett öl, och ej heller kraftiga smaker som lätt tar överhand. Gör man fiskrätten lite kraftigare med andra ingredienser eller kryddor så behövs det däremot en kraftigare. Stilen Farmhouse Ale, som på ett sätt är en saison på steroider blir då ett mycket bra val. Här faller allt på plats och blir en himmelskt bra kombination där smaken av saffran och ölets örtiga inslag ger en perfekt balanserad helhet.

Leave a Reply