Search
Ledare: Ölgäris
Share Tweet Email

Ledare: Ölgäris

Beer Buzz
2017 11 30    23:03
Redaktion

LEDAR-TAKE OVER Detta nummer handlar till stor del om den gemenskap som finns hembryggare i mellan, och därför planerade jag att skriva en ledare om just detta – den stora härliga hembryggarfamiljen. Hur man delar med sig och hjälper varandra, lär ut och tipsar. Men så fick jag höra att en samling stackars kränkta män blivit så upprörda över en Facebook-postning i gruppen Hembryggning att inlägget, på grund av alla kommentarer togs bort av gruppens administratör. Inlägget som inte var något mer upprörande än att en person ville tipsa kvinnorna i gruppen om den nystartade Facebook-gruppen Ölgäris, en grupp enbart för kvinnor och icke binära. Hur en sådan grej kan vara så provocerande är för mig ofattbart. Tänk om dessa män lade sin energi på att göra ölscenen mer välkomnande istället, då kanske inte grupper som dessa behövts i samma utsträckning. Vi på c/o HOPS brinner för att få in fler kvinnor i branschen, som medarbetare och som konsumenter, för öl är en dryck för alla, inte bara för de med skägg. Om grupper som främjar mångfald motarbetas genom att idiot-snubbar kommenterar så att spridningen försvinner vill jag dra mitt strå till stacken och låna ut ledarsidan för att vetskapen om gruppen ska kunna spridas. / Johan Holm 

Josefine är grundare av Facebook-gruppen Ölgäris.

Lördag kväll. Jag och mina kollegor sjunger med till våra favorithits, hänger med bryggare och snackar bärs. Jag står och jobbar på Stockholm Beer & Whisky och känner mig stolt och glad över att få göra det här. Men så blickar jag ut över gästerna i vår proppfyllda monter. Just nu står det inte en enda kvinna här. Inte en enda. Jag börjar fundera på hur många kvinnor jag faktiskt har serverat idag. Fem? Tio kanske.

Varför är majoriteten av de som brygger, pratar och dricker öl män? Varför träffar jag så få kvinnor på ölevenemangen som jag går på? För det är knappast smaklökarna som skiljer sig åt, det är något annat.

Jag inser att jag saknar en plats för oss kvinnor att prata om öl. En plats fri från ifrågasättanden och kunskapskrav. För det är tyvärr så. Många manliga ölentusiaster har svårt att ta mig på allvar. De ställer kontrollfrågor som de redan har svaren på för att se om jag verkligen kan det här med öl. Och om jag, som ändå ofta har svar på tal, blir illa till mods av detta ifrågasättande är det kanske inte så konstigt att andra kvinnor inte vågar ta för sig.

Jag bestämde mig för att starta Facebookgruppen Ölgäris. En grupp för alla utom män som vill snacka lite avslappnat om öl. På två veckor var vi över 1 000 medlemmar. Glädjeropen var överväldigande och medlemmarna i gruppen började direkt dela med sig av öltips, ställa frågor och boka in träffar. Det var tydligt att en sån här plats hade saknats.

När gruppen sedan sågades brutalt i en hembryggargrupp på Facebook var det för mig ännu ett tecken på att gruppen behövs. Vi behöver en plats där kvinnor vågar prata om öl utan att bli överkörda. Många av mina branschkollegor är otroligt glada och stöttande kring allt som Ölgäris står för och har själva börjat fundera på vad de kan göra för att vara mer inkluderande. Och det är just det jag vill att vi ska börja fundera på. Ölgäris är mitt bidrag till att låta kvinnor komma till tals men det är dags för oss alla att börja tänka till. Till dig som bryggeriarbetare, journalist, distributör, hembryggare och entusiast i branschen; vad kan DU göra för ge kvinnor en mer självklar och trygg plats i ölvärlden?

Josefine Olsson
Grundare av Facebookgruppen Ölgäris

Leave a Reply

More articles

Vilka är egentligen dessa hembryggare och vad är det som gör att folk börjar brygga sin egen öl hemma istället för att köpa färdigproducerad i affären?

Männen dominerar i de flesta områden i Japan men det finns platser där kvinnorna tar för sig desto mer. Ölindustrin verkar vara en av dem.

Trots det ständigt växande intresset insåg Elin Carlsson att det fattades något väsentligt i ölvärlden – kvinnor.

Det är som en hord av lössläppta tjurar som väller in genom portarna på Øksnehallen i Köpenhamn. Det har återigen blivit dags för Mikkellers årliga ölfest, som i år döpts om till Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. Runt hundra av världens just nu ledande bryggerier bjuds in för att under totalt 16 timmar, uppdelade på fyra […]