Search
Elin Carlsson
Share Tweet Email

Elin Carlsson

People of the craft beer world
2016 11 14    19:09
Redaktion

För lite drygt fyra år sedan väcktes intresset för öl. Efter det har det blivit ölprovningar, flertalet ölfestivaler och en hel del besök på ölbarer och pubar. Trots det ständigt växande intresset insåg hon att det fattades något väsentligt i ölvärlden – kvinnor. Möt Elin Carlsson, drivkraften bakom det kvinnliga ölsällskapet FemAle, som vill inspirera fler kvinnor att bli intresserade av ölets mångfald.

Text Pelle Stridh

Foto Martin Niklasson

Hur startade ditt ölintresse?

– Mitt ölintresse startade för några år sedan då jag var på en resa i Danmark med familjen. Min storebror har varit intresserad av hantverksöl i många år så han ville att jag skulle följa med och köpa några öl i den lokala affären där det fanns massa spännande öl från olika småbryggerier i Danmark. Sen började vi provsmaka ölen och han visade mig appen Untappd där man kan checka in sina öl och sätta betyg på dem. Efter det var jag fast och sedan dess har mitt ölförråd (läs garderob) ökat markant. Jag har även hunnit med att gå på en del provningar och besökt festivaler, som är något av det roligaste jag vet.

Varför behövs initiativ som FemAle?

– Efter några år på festivaler och ölprovningar så kände jag att det fanns alldeles för lite kvinnor i ölvärlden. Bland mina vänner var det inte många som var särskilt intresserade av öl, men efter lite utfrågningar kom jag fram till att de ofta kände sig obekväma med att beställa öl på barer eftersom de visste inte vad de gillade. Efter att en vän och en stor ölprofil, Pelle Frost, sagt till mig att jag borde göra något för att få fler kvinnor intresserade av öl startade jag FemAle för att nå ut till fler av dem och visa vilken fantastisk värld av öl det finns. Den mest positiva reaktionen jag fått av de som varit på mina provningar är att de vågar fråga mer när det bara är kvinnor där och att de därmed kan lära sig mycket mer.

Har ert initiativ enbart gett positiv effekt? 

– Allra mest har det varit positiva reaktioner såväl från bryggare, barer, media och kvinnor som följer FemAle. De tycker att det är ett bra initiativ för att öka kvinnors intresse för öl. Självklart finns det personer, mestadels män faktiskt, som tycker att FemAle är diskriminerande men jag tror att de bara är avundsjuka och dessutom är det värt att några få blir lite irriterade när man kan göra så många andra glada!

Många verkar ha en förutfattad mening att de enbart tycker om ljus öl med omarkerad beska. Varför är det så tror du? Vad är ditt bästa tips till dem?

– Jag tror att det är så för att det är det enda man provat och det enda sättet att ändra på det är genom att testa sig fram. Mitt bästa tips är att köpa några olika sorters öl på Systembolaget och smaka sig fram. Helst ska man dela ölen med någon och diskutera smaker. Jag tror det är få som bara gillar ljus lager när man väl har börjat prova andra sorters öl. Det finns något för alla. Ett annat bra tips att tänka på är att man dricker öl för att det är gott, inte för att bli berusad.

Förr var ölbryggning något som kvinnor ansvarade för. Hur kan vi få fler kvinnor att återuppta det yrkesvalet tror du?

– Jag tror att det är på väg att ändras igen. Jag vet att av en tredjedel av de som tog examen som bryggeritekniker förra året var kvinnor. Intresset växer mer och mer för varje år så mansdominansen i yrket kommer nog sakta att förändras.

Vad har ni på gång under 2015? Kommer det fler aktiviteter som den när ni bryggde hos Oceanbryggeriet?

– Under 2015 kommer det bli en massa roliga ölprovningar. Det jag har tagit med mig från förra året är att de provningar som är i kombination med mat är de roligaste, så det kommer det att bli fler av. Mina förhoppningar är också att kunna dra ihop ett gäng kvinnor från FemAle och brygga öl på minst ett bryggeri i år. Det var riktigt roligt sist.

Vad dricker du helst till vårens mat?

– Det kommer bli en och annan fräsch saison till vårens mat och till dessert tar jag mig en god lambic.

Leave a Reply

More articles

Männen dominerar i de flesta områden i Japan men det finns platser där kvinnorna tar för sig desto mer. Ölindustrin verkar vara en av dem.

Under 80-talets mitt, när Ölsverige är som sämst väcks ölintresset hos Misse Ljungström efter en pressresa till Östtyskland och hon blir en i ett gäng journalister som tar fighten för att öka intresset och statusen för öl i landet.

Från Bingolotto, räkfrossa och stor stark till ett kultiverat och levande ölsamhälle i framkant. Vad tusan var det som hände? Så här blev Göteborg Sveriges ölhuvudstad.

LEDAR-TAKE OVER Detta nummer handlar till stor del om den gemenskap som finns hembryggare i mellan, och därför planerade jag att skriva en ledare om just detta – den stora härliga hembryggarfamiljen. Hur man delar med sig och hjälper varandra, lär ut och tipsar. Men så fick jag höra att en samling stackars kränkta män blivit […]