Search
Ledare: Vakna tickers!
Share Tweet Email

Ledare: Vakna tickers!

Beer Buzz
2017 07 06    17:10
Redaktion

Det är som en hord av lössläppta tjurar som väller in genom portarna på Øksnehallen i Köpenhamn. Det har återigen blivit dags för Mikkellers årliga ölfest, som i år döpts om till Mikkeller Beer Celebration Copenhagen. Runt hundra av världens just nu ledande bryggerier bjuds in för att under totalt 16 timmar, uppdelade på fyra pass servera deras absolut bästa öl. Större delen av horden delar upp sig på fyra–fem köer, framför kranarna hos bland andra Omnipollo, Bokkereyder och 3 Floyds, för det är där ölen med högst betyg på rating-sajterna finns. Här gäller det att vara strategisk för att hinna med festivalens alla hundratals öl som man inte hunnit ratea ännu. Det har gjorts listor, iPaden är förberedd för att så snabbt som möjligt kunna fyllas med omdömen och betyg.

Men vänta lite nu… Vakna tickers, ni missar festen. Det är som om ni drabbats av en förbannelse och blivit rating-zombies. Runt omkring er, i ett rum fyllt med världens bästa öl, pågår världens bästa fest och det är så mycket kärlek mellan människor från hela världen, mellan brygg-are och konsumenter. Det gäller bara att sätta på sig ”rätt glasögon”. Se kramarna istället för betygen. Nästa år, gå dit där det står någon som du inte känner igen och se vad hen har med sig för öl och vad den ölen har för historia istället för att snabbt springa därifrån så fort glaset fyllts upp för att hinna med nästa betygsättande. Jag lovar, du kommer fortfarande bara dricka öl i toppklass.

Låt inte vår kära ölvärld bli som många andra branscher där man snabbt springer efter nästa hype, nästa trend och låter toppen-öl falla i glömska.

Så till alla er tickers (och såklart, vi gillar er ändå ), testa att skippa betygsättandet i sommar. Ta semester från apparna och var med på festen istället!

Och det kanske finns ytterligare en anledning att tagga ner på betygs-jagandet beroende på vad man tycker om att bryggerijätten AB InBev har gått in som minoritetsägare i ratingsajten RateBeer. Vad det kommer innebära för branschen, RateBeer-användandet och i framtida bryggeriuppköp återstår att se.

Sist men inte minst så vill jag tillsammans med våra medarbetare önska er alla en skön sommar. Hoppas att vi med detta nummer kan ge er lite avkoppling i hängmattan eller solstolen.

Johan Holm

Leave a Reply

More articles

I tider som dessa när hantverksbryggerier köps upp till både höger och vänster, och det flirtas allt mer med sponsorer och företag så skulle jag vilja berätta om ägandeskapet till magasinet du just nu håller i din hand.

Bör ni inte hålla er till öl? Kan ha missuppfattat det, men trodde att ni skrev om öl och inte tog politisk ställning.” Den frågan fick vi efter att på Facebook postat bilden ni ser här bredvid, med texten: ”Ja, då var det fredag igen, och vilken deppig fredag sen. Hoppas innerligt att kommande fyra […]