Search
Emmer porter – sjunde utgåvan av Mariestads limiterade serie
Share Tweet Email

Emmer porter – sjunde utgåvan av Mariestads limiterade serie

I samarbete med Spendrups
2017 11 15    12:18
Redaktion

Den stora smakresan är Mariestads projekt där man varje år åker på en inspirationsresa för att ta fram två nya öl. Den fjärde resan, som gjordes med DC-3:an Daisy och besökte Gotland, Österlen och Berlin, resulterade i denna Emmer Porter. Inspirerad av Gotland är denna baltiska porter brygd med svartmalt rökt med torv och enris.

– Emmer Porter är min hyllning till det underbara och smakrika Gotland, men även till mitt resesällskap – Daisy – den fantastiska DC-3:an och malten är den bästa gotländska malten från åkrar vi flög över med Daisy, berättar chefsbryggmästare Richard Bengtsson.

Valet av att använda emmervete i portern har också en självklar koppling till just Gotland. Emmer är en gammal urvetessort, en korsning mellan enkorn och vildgräs. Det började odlas för ca 8 000 år sedan, och man trodde att emmer var försvunnet, tills man på 1960-talet hittade det igen hos en bonde på östra Gotland. Emmer har en helt egen unik smak, och med dess stora kärnor och mycket stärkelse, blev det en spännande komponent i bryggningen.

– För att göra en riktigt bra porter behövs också svartmalt. Och för att få den som jag ville ha den har jag rökt den själv, med torv och enris, säger Richard Bengtsson.

Med på resan till Gotland var även Årets Kock 2015, Thomas Sjögren som bland annat tog fram denna hasselnötskaka med hallon specifikt för Emmer portern.

 

Emmer Porter (7,5 %) släpps i limiterad upplaga på 2 500 buteljer (75 cl) den 4 december. Pris 219 kr.

Leave a Reply

More articles

Sveriges kanske största förespråkare för de tyska renhetslagarna heter Richard Bengtsson och är chefsbryggmästare på Spendrups.

Vi har pratat med Gotlands Bryggeris tillträdande VD Mikael Mossvall om varumärkestänk, kommande utmaningar och den fortsatta utvecklingen av den svenska ölkulturen.

Den stora smakresan är Spendrups inspirationsprojekt för Mariestads där man varje år åker på en inspirationsresa för att ta fram två nya öl. Den stora smakresan samarbetar också med Årets kock vilket gör att det alltid tas fram mat som ska passa till den öl som bryggs. 2014 reste man från Stockholm till Mariestad på Göta […]

Kärt barn har många namn – måhända är det så, men i ölvärlden riskerar de många epiteten vi sätter på ölen bli mer förvirrande än hjälpande.