Search
Dampfbier – sjätte upplagan från smakresan
Share Tweet Email

Dampfbier – sjätte upplagan från smakresan

Beer Buzz
2017 03 23    08:18
Redaktion

Den stora smakresan är Spendrups inspirationsprojekt för Mariestads där man varje år åker på en inspirationsresa för att ta fram två nya öl. Den stora smakresan samarbetar också med Årets kock vilket gör att det alltid tas fram mat som ska passa till den öl som bryggs.

Richard Bengtsson under sommarens ångloksresa på inlandsbanan.

2014 reste man från Stockholm till Mariestad på Göta kanal med kanal-båten M/S Juno. Resan resulterade i Kanalporter och ekfatslagrad Imperial. Resans kock var Björn Frantzén.

2015 seglade smakresan från Oslo söderut längs den svenska västkusten med ostindiefararen Götheborg. Rökig Kustlager och Ostindien Strong Ale blev till av den seglatsen. Resans kock detta år var Filip Fastén.

2016 gick smakresan på inlandsbanan med ett av Sveriges äldsta ånglok. Kockarna som med på resan: Filip Fastén, Thomas Sjögren och Jimmi Eriksson. Första ölen blev Svart Inlandspilsner och första maj lanseras den sjätte ölen – en dampfbier eller steam beer som stilen är mer känd som. Som en del av årets inspirationsresa reste Richard till San Francisco där han bland annat besökte klassiska bryggeriet Anchor Brewing.

– Jag har alltid gillat ångöl och drömt om att göra ett. Tyskar som kom till Kalifornien, lockade av guld, upptäckte inte bara guld utan också att bristen på is gjorde det svårt att brygga lager och bryggde då ölet som idag kallas ångöl, säger Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson i ett pressmeddelande.

– Richards öl är en torr och fruktig lager med en maltaromatisk fyllighet. Både beskheten och torrheten är utsökt. Drick den helst kyld till 11-13 grader och gärna till husmanskost, säger Thomas Sjögren, vinnare av Årets Kock 2015 och en av dem som redan fått pröva ölet.

– Det gick ju sådär för många av guldrushens lycksökare, men resultatet av deras nya ölbryggningsmetoder är för oss öldrickare ett riktigt guldkorn. Att se när någon häller en Mariestad Dampfbier i ett glas är bokstavligt som att titta på en flytande guldåder. Har du dessutom en god bit husmanskost framför dig har du en verklig guldgruva att njuta av, säger Rickard Bengtsson.

Mariestads Dampfbier släpps i en limiterad upplaga av 2 000 buteljer i Systembolagets beställningssortiment 1 maj.

Hackad älg med rostat bovete, syltade rovor och emulsion på lökblast.

Leave a Reply

More articles

Sveriges kanske största förespråkare för de tyska renhetslagarna heter Richard Bengtsson och är chefsbryggmästare på Spendrups.

”Den kallaste vinter jag någonsin upplevt var en sommar i San Francisco.” Bevingade ord som ofta och felaktigt tillägnas Mark Twain. Citatets ursprung är grumligare än vattnet under Golden Gate Bridge, men en sak är säker. Det är knappast en svensk som yttrat dem. För en svensk är nämligen San Francisco mycket behagligt året runt, […]