Search
Hasselnötskaka med färska hallon
Share Tweet Email

Hasselnötskaka med färska hallon

och marinerad fänkål samt kaffe- och fänkålsglass

Hasselnötskaka
  • 200 g florsocker
  • 200 g äggvita
  • 80 g vetemjöl
  • 80 g hasselnötsmjöl eller mixade hasselnötter
  • 2 msk ljus sirap
  • 200 g brynt smör
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
Kaffe- och fänkålsglass
  • 150 g gräddfil
  • 125 g färskost
  • 100 g råsocker
  • 100 g mjölk
  • 30 g grädde
  • 1 gelantinblad
  • 100 g espresso
Hallon
  • 2 askar hallon
  • 1 msk socker
Fänkål
  • 1 st fänkål
  • 1 msk maltsirap

Kaka
Bryn smöret i en kastrull. Vispa äggvita, sirap och florsocker fluffigt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa försiktigt. Slå i det brynta smöret i en stråle, lite i taget. Spritsa smeten i formar och baka i ugn på 180 grader ca 14 minuter.

Kaffe- och fänkålsglass
Blötlägg gelantinbladet, värm socker och mjölk i en kastrull och smält i gelantinbladet. Tillsätt de mixade fänkålsfröna och resterande vätska. Kyl smeten och kör i glassmaskin.

Hallon
Plocka ut 20 st hallon, värm resterande hallon och strösocker och passera såsen genom en sil.

Fänkål
Hyvla fänkålen tunt. Marinera fänkålen i maltsirap.

Denna dessert är framtagen till Mariestads Emmer Porter, en öl i stilen baltisk porter. Läs mer om den här.

Leave a Reply