Search
Brooklyn Lager 
Share Tweet Email

Brooklyn Lager 

Beer portrait
2014 11 30    12:56
Redaktion

Tidlös, mjuktuff och ett amerikanskt original. Rotad i 1800-talet, skapad på 80-talet och ständigt aktuell är Brooklyn Lager ett öl man alltid kan räkna med. Amerikansk hantverksöl ökar alltjämt sin popularitet bland svenskarna och vår vän från New York står längst fram i ledet. c/o HOPS har djupdykt i den bronsfärgade drycken.  

Text Johan Lenner

Under 1800-talets Brooklyn myllrade det av liv och bryggerier. Emigrerade centraleuropéer hade tagit med sig sina bryggartraditioner till den nya världen och de alebryggerier som startats av brittiska kolonister fick konkurrens av lageröl i alla dess stilar. Särskilt populär under denna tid var wienerlagern, såväl i Europa som i Brooklyn, men dess tid i rampljuset tog snart slut. För den här gången.

Vi spolar fram till 1986. Steve Hindy och Tom Potter är på gång att starta Brooklyn Brewery. De har just fått F.X. Matt Brewing i Utica, 40 mil norr om Brooklyn, att gå med på att kontraktsbrygga öl åt dem, men de saknar ett recept. Till sin hjälp tar de William Moeller som just slutat som bryggare på Christian Schmidt & Sons.

Efter 35 år som bryggare får Moeller äntligen chansen att själv ta fram ett recept med fria händer. Moeller har ärvt bryggloggar från sin farfar som varit bryggare i Brooklyn kring sekelskiftet, och med hjälp av dessa och sina egna idéer tar han fram ett recept som ska komma att sätta både Brooklyn och wienerlagern på ölkartan igen. Brooklyn Lager har fötts och 1988 rullar de första lådorna ut på marknaden. Sedan dess har Brooklyn Brewery fått såväl en ny bryggmästare som ett eget bryggeri, men utöver några finputsningar är Brooklyn Lager samma öl idag som för 26 år sen.

När du med dessa historiska vingslag i ryggen häller upp ölet, gör det gärna så att ett gediget, tätt skum kröner den klara vätskan. Servera den gärna väl kyld i ett högt glas så att det ljust bronsfärgade ölet får skina i all sin prakt. Det är karamell- och münchnermalt som kompletterar basen på amerikanskt två-radigt korn för att ge ölet dess vackra färg, såväl som en djupare smak. När du sätter näsan till glaset möts du av finstämda toner av citrus och blomster, örter och hö. Blandningen av amerikansk och tysk humle skapar en harmoni av fruktighet och mild kryddighet i aromen.

Det första som möter smaksinnet är en snärtig humlesmak. Den följs av mjuka, fylliga smaker av kex och knäck som smeker tungan som det lenaste silke. Det är ingen sötma att tala om men smakernas runda och fylliga karaktär gör att det nästan känns saftigt. Till sist avslutas smaken med en krispig, mild beska. Liksom brandmannen Scott i Killinggängets gamla kultserie NileCity 105,6 kan man beskriva Brooklyn Lager som mjuktuff.

Med dess kombination av attityd och stora drickbarhet är den en kameleont som passar de flesta sammanhang. Vid grillen, i tv-soffan på matchdagen, till festen eller till finmiddagen
– oavsett tillfälle framstår du varken som pretentiös eller smaklös med en Brooklyn Lager i handen. Sommar som vinter, vår som höst – den passar när som helst.

Tillsammans med mat är Brooklyn Lager en mångsidig spelare som kan komplettera allt från kraftigare fiskrätter till mildare ostar. Fish’n chips, sushi, grillad kyckling, kinesiskt eller pizza, allt hanterar den med bravur. Det är svårare att hitta en maträtt där den fallerar än att hitta en där den funkar. För att verkligen låta den skina kan du plocka fram en hamburgare. Inte någon flottig burgare från en snabbmatskedja förstås. Nu pratar vi om färskmalet kvalitetskött, grillat till perfektion och serverat med färska grönsaker och en skiva god ost mellan två bitar gott bröd.

Leave a Reply

More articles

Brooklyn Brewerys bryggmästare är inte bara en fena på att brygga öl, han är fenomenal på att matcha vår favoritdryck till mat. Därför tog vi tillfället i akt och snackade mat- och ölmatchning när han besökte Stockholm i höstas.

Vi tog hjälp av smakmästaren Garrett Oliver för att hitta de bästa öl- och matkombinationerna i New York.

För två år sedan startade Rich Buceta i Queens upp SingleCut Beersmiths, ett litet men experimentellt bryggeri där Rich gör hantverksöl på sitt eget vis.

Få städer är så omsjungna, så flitigt förekommande i både böcker och filmer och så ofta förekommande i människors drömmar, som New York.