Search
10 budord för öl & mat
Share Tweet Email

10 budord för öl & mat

Beer & Food
2016 11 22    14:21
Redaktion

Salt tar död på malt
Öl med mycket maltsötma är ingen höjdare till salt mat.
Välj i stället en öl med hög beska till salt mat.

Stor mat kräver stor öl
Smakar maten massor bör ölen göra detsamma, annars blir den överkörd.
På samma vis vill lätt mat ha lätt öl. Allt för att undvika krockskador.

Fett gillar beska
Beska skär genom fett. Alltså bör du servera en öl med hög beska till feta maträtter. Syrlig öl fungerar på liknande vis.

Beska förstärker hetta
Se upp med beska till stark mat, eftersom det kan göra det starka ännu starkare. Beror dels på personliga preferenser, men också på graden av sötma i ölen.

Beska + beska = overkill
Besk mat gör ölen ännu beskare. Kan lätt bli för mycket av det goda.
Salta på maten så känns den mindre besk.

Syrligt klär en skönhet
Syrlig mat framhäver ölens former, eftersom det ger ölet en rundare smak och minskar beskan och syrligheten.

Umami kan paja ölen
Umami i mat förhöjer beskan och strävheten i ölet och gör det dessutom mindre fylligt. Läge att se upp med andra ord.

Lätt, fylligare, maffigast
Servera ölen i rätt ordning. Det lättaste till förrätten och det fylligaste till desserten.

Sötsaker till sötsaker
Söt mat kräver söt öl.
Till desserten bör ölen vara minst lika söt.

Alla gillar olika
Gener, erfarenhet och tillfälle påverkar hur vi uppfattar smaker.
Prova dig fram. Det går inte att tycka fel.

Leave a Reply

More articles

Smaker som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.

Hur ska man tänka när man väljer öl till havets frukter? Vi har här samlat ihop ett par riktlinjer utifrån fem ölstilar.

Det viktigaste att tänka på när man ska välja en öl till sin ost eller vice versa är att matcha smakintensiteten.

Är öl det nya vinet när det handlar om att matcha mat och dryck? Nej, det är snarare vin som är det nya ölet.

Här hittar du en sammanställning på sajtens alla matrecept.