10 budord för öl & mat
Salt tar död på malt
Öl med mycket maltsötma är ingen höjdare till salt mat.
Välj i stället en öl med hög beska till salt mat.
Stor mat kräver stor öl
Smakar maten massor bör ölen göra detsamma, annars blir den överkörd.
På samma vis vill lätt mat ha lätt öl. Allt för att undvika krockskador.
Fett gillar beska
Beska skär genom fett. Alltså bör du servera en öl med hög beska till feta maträtter. Syrlig öl fungerar på liknande vis.
Beska förstärker hetta
Se upp med beska till stark mat, eftersom det kan göra det starka ännu starkare. Beror dels på personliga preferenser, men också på graden av sötma i ölen.
Beska + beska = overkill
Besk mat gör ölen ännu beskare. Kan lätt bli för mycket av det goda.
Salta på maten så känns den mindre besk.
Syrligt klär en skönhet
Syrlig mat framhäver ölens former, eftersom det ger ölet en rundare smak och minskar beskan och syrligheten.
Umami kan paja ölen
Umami i mat förhöjer beskan och strävheten i ölet och gör det dessutom mindre fylligt. Läge att se upp med andra ord.
Lätt, fylligare, maffigast
Servera ölen i rätt ordning. Det lättaste till förrätten och det fylligaste till desserten.
Sötsaker till sötsaker
Söt mat kräver söt öl.
Till desserten bör ölen vara minst lika söt.
Alla gillar olika
Gener, erfarenhet och tillfälle påverkar hur vi uppfattar smaker.
Prova dig fram. Det går inte att tycka fel.