Search
Så matchar du öl med ost
Share Tweet Email

Så matchar du öl med ost

Beer & Food
2016 04 25    22:12
Redaktion

Det viktigaste att tänka på när man ska välja en öl till sin ost eller vice versa är att matcha smakintensiteten.

Text Johan Lenner

Ostar utvecklar mer smak under lagringen eftersom de då tappar vätska vilket ger en mer koncentrerad smak, samtidigt som bakterier och eventuella mögelkulturer skapar starkare smaker ju mer tid de får på sig. Som en tumregel kan man utgå från att öl med högre alkoholhalt och mer smak ska matchas mot ostar med längre lagringstid.

Lättare öltyper som pilsner, weissbier och kölsch blir lätt överkörda av smakrika ostar och passar istället bäst med färska ostar som har mildare smak, så som mozzarella och unga getostar. Dessa ostars smaker skulle å andra sidan försvinna helt om de matchades med smakrika öltyper som DIPA eller barley wine.

Syrlighet finns i alla ostar på grund av fermenteringen av laktos till mjölksyra, men vissa ostar har en tydligare syrlighet än andra. Getostar tenderar att höra till de syrligaste ostarna och matchas gärna med en öl som också har syrlighet. Beska och humlearom kan skapa bra kontraster mot syrliga ostar, så som en aromatisk IPA tillsammans med en traditionell Cheddar.

Fermenteringen av laktos gör också att det inte blir någon reell sötma kvar i osten, men den nötiga och karamelliga karaktären som uppstår i exempelvis långlagrad Gouda skapar en upplevd sötma. Dessa smaker matchas bra med maltiga öltyper såsom dubbelbock och porter, även om de har låg restsötma.

Riktigt feta och krämiga ostar som Brillat Savarin behöver öl med mycket kolsyra, samtidigt som de inte bör ha några rostade smaker. Sikta på ölstilar som tripel, belgian strong golden ale eller weissbier.

Var försiktig med att ha söta tillbehör såsom frukt eller marmelad när du matchar öl och ost. Dessa tillför så mycket smaker att kombinationen lätt blir för komplicerad. Om du tycker att en ost är godare med marmelad till kan du istället se det som en ledtråd till att välja rätt öl till den. Försök då att hitta en öl med smaker som kan påminner om marmeladen och drick den till osten istället för att ha marmelad till.

I slutändan hänger alla kombinationer också på den personliga smaken. Använd dessa grundläggande tips för att hitta några kombinationer att prova och notera vad du gillar och inte gillar i de kombinationerna. Använd erfarenheterna du skapar till att komma på nya matchningar att testa. Övning ger färdighet!

Fem bra kombinationer

IPA med lagrad Farmhouse Cheddar
Punk IPA med Lye Cross Purple Vintage Farmhouse Cheddar (14 månader)

Cheddarns syrliga och nästan krispiga smak skapar en mycket behaglig smakkontrast mot ölets beska och fruktiga humlesmaker. Välj en ljus IPA utan knäckiga smaker då knäck och karamell inte går lika bra ihop med Cheddar.

Stark och mörk belgisk ale med tvättad ost
Chimay Blå med Taleggio

Den belgiska alens lyxigt fruktiga toner lyfter ostens nästan skitiga smak till nya höjder. Det här kan vara enklare att tycka om med en ung ost, men med en lagrad ost som hunnit utveckla djupare smaker kan man verkligen nå otroliga samspel mellan smakerna.

Stark och ljus belgisk ale med hård alpost
Duvel med Appenzeller

De hårda alpostarna är så gott som alltid riktigt smakrika med fruktiga undertoner. De ljusa belgoölens lätta estrar skapar en bra smakbrygga, men det behövs en starkare variant för att hantera ostens smakintensitet.

Barley wine med krämig blåmögelost
Hantverksbryggeriet Baronen med Stilton/Stichelton

En kombination där ostens skarpa sälta och speciella smak hittar passande kontraster i de karamelliga och fruktiga tonerna i ölet. På sätt vis kan det liknas vid hur fruktgelé är gott till en viltstek.

Weissbier med fet krämig ost
Weihenstephaner Hefe-Weissbier med Brillat Savarin

Här avses den osttyp som på engelska kallas triple cream, där Brillat Savarin är den mest kända. Den mycket feta och krämiga osten är smakmässigt ganska mild. En öl med mycket kolsyra är ett måste och de friska fruktiga tonerna i en bra tysk weissbier är särskilt gott till.

Leave a Reply

More articles

Precis som öl, görs ost på enkla råvaror som med hjälp av mikroorganismer görs om till en färdig produkt och att dricka öl tillsammans med ost blir poesi för smaksinnet.

Enkla minnesregler om hur du bäst kombinerar öl med mat.

Smaker som brödigt, karamell, mogen frukt och choklad känns passande för årstiden och till många av de stundande maträtterna.

Hur ska man tänka när man väljer öl till havets frukter? Vi har här samlat ihop ett par riktlinjer utifrån fem ölstilar.