Så matchar du öl med fisk och skaldjur
Hur ska man tänka när man väljer öl till havets frukter? Vi har här samlat ihop ett par riktlinjer utifrån fem ölstilar.
Ursprungligen publicerad i c/o HOPS #6 – Sensommar 2014
Veteöl (Wit eller weissbier)
Klassiska eller moderna versioner av denna ölstil passar i regel väldigt bra till fisk och skaldjur, i alla fall om maträtterna har relativt rena och lätta smaker. Undvik alltför fet fisk som ju kräver en öl med mer påtaglig beska.
Exempel: Hoegaarden Wit-Blanche, Camden Gentleman’s Wit, Weihenstephaner Hefe Weissbier.
Saison (Farmhouse ale eller biere de gard)
Serverar du fisk eller skaldjur är det näst intill omöjligt att misslyckas med en saison i glaset. Här passar de klassiskt torra lika bra som de mer välhumlade amerikanska tolkningarna som ju ofta kallas farmhouse ale. Saison och ostron ger nästan en ”salt och peppar”-upplevelse i de gemensamma smakerna.
Exempel: Saison Dupont.
Belgisk blonde
Oavsett om det rör sig om en klassisk belgisk blonde eller en modernare tolkning med typiskt amerikanska humletoner så blir kombinationen med fisk och skaldjur mycket balanserad. Inslag från den belgiska jästen och den fruktiga och lätt beska eftersmaken gifter sig utmärkt med musslor, räkor och vit fisk.
Exempel: Omnipollo Leon, La Trappe Blond.
Gueuze
En riktigt välkomponerad gueuze med en väl avvägd syra kan fungera perfekt till vissa skaldjursrätter. Prova ostron med citron eller lime och lite salt och servera en gueuze till. Syran kan göra underverk till de söta inslag och de mineraliska tonerna ger en extra tvist. Var dock försiktig med de syrligaste varianterna.
Exempel: Drie Fonteinen Golden, Doesjel, Boon Oude Geuze Mariage Parfait.
Porter och Stout
En klassisk kombination är ostron och porter eller stout. De mineraliska smakerna i en typiskt engelsk stout eller porter skapar en harmoni till ostron. Prova med fördel en Ostronporter eller en Oyster Stout.
Exempel: Grebbestads Ostron Porter, Guinness Extra Stout, Ambassadörsporter.